
Inkomstkrav för flytt till utsatta områden och sänkta krav för att flytta till hyresrätter i andra områden. Det är några av de förslag för att bryta segregationen som en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna under ledning av riksdagsledamoten Lawen Redar har tagit fram. – Kanske det är dags att de utsatta områdena inte tar det stora samhällsansvaret, säger hon till SVT.
De inkomstkrav som föreslås av S-gruppen är att både kommunala och privata bostadsbolag måste säga nej till inflyttning av människor till hyresrätter i utsatta områden vars inkomst det senaste halvåret har bestått av försörjningsstöd.
Samtidigt vill man ha förtur för personer med akademiska meriter i samma områden och se sänkta trösklar för flytt till hyresrätter utanför de utsatta områdena. Därtill föreslår man rivning av bostäder i utsatta områden och tak på andelen hyresrätter i desamma.
– Vi menar att nu kanske det är dags att de utsatta områdena inte tar det stora samhällsansvaret. Det kanske är andra områden som måste göra det, säger Lawen Redar (S) till SVT.
Utöver det vill S-gruppen tillsätta en utredning för att se hur man kan utöka andelen hyresrätter som ingår i den så kallade allmännyttan i Sverige. Man vill också erbjuda statliga kreditgarantier för byggandet av bland annat radhus och villor i utsatta områden.
På frågan från SVT hur rimligt det är att exempelvis någon från innerstan skulle vilja flytta till Rinkeby svarar Redar:
– Vi tittar på mekanismen och vi har också sett exempel på när det faktiskt har fungerat. Vi har Gårdsten i Göteborg som har jobbat enligt de här principerna. Men vi bedömer att de är inte tillräckliga utan vi behöver göra ännu mer.
”Bussning är vägen framåt”
På X är det flera som reagerar på S-gruppens förslag. Däribland Liberalernas riksdagsledamot Gulan Avci.
”Hade sett fram emot att ta del av det förnyelsearbete Lawen Redar leder. Besviken, då de landat i att bussning är vägen framåt”, skriver hon.
I åtta år lyckades inte Socialdemokraterna minska utanförskapet. Tvärtom ökade arbetslösheten, brottsligheten eskalerade och utsatta områden blev fler. Hade sett fram emot att ta del av det förnyelsearbete Lawen Redar leder. Besviken, då de landat i att bussning är vägen framåt.
— Gulan Avci 🇺🇦🇮🇱 (@GulanAvci) June 16, 2024
Bland förslagen ingår också en nationell folkräkning. Enligt Redar ska en sådan genomföras för att kontrollera var människor bor någonstans samt ge ett underlag på ”hur allvarlig trångboddheten är”.
Frågan lyftes av oppositionen innan det senaste riksdagsvalet men då röstade den socialdemokratiska riksdagsgruppen nej till förslaget.
I Tidöavtalet står det att ”ett arbete ska genomföras för att förbereda en storskalig nationell folkräkning”. Och i december 2023 meddelade regeringen att Skatteverket fått i uppdrag att ta fram en lägesbild över befolkningen som ett steg i denna.
– Vi behöver veta vilka som befinner sig i Sverige. Därför pågår nu en palett av åtgärder för att få till en folkräkning. Uppdraget till Skatteverket om att ta fram en nationell lägesbild är en viktig del i det arbetet, sade finansminister Elisabeth Svantesson då i ett pressmeddelande.
I augusti ska elva socialdemokratiska arbetsgrupper, inklusive Redars, presentera sina förslag för partistyrelsen. Vad som sedan blir partipolitik fastställs på partikongressen 2025.
Stöd oss genom att bli prenumerant.