Facebook noscript imageS och SD på väg mot rekordresultat
Politik
S och SD på väg mot rekordresultat
S går mot sitt bästa resultat i ett EU-val. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT
S går mot sitt bästa resultat i ett EU-val. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

SvD/Demoskops senaste väljarbarometer indikerar att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna närmar sig sina bästa resultat någonsin i ett EU-val. Samtidigt pekar mätningen på att Liberalerna riskerar att förlora sin plats i EU-parlamentet.

Enligt den senaste mätningen från SvD/Demoskop, visar det sig att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna leder starkt i opinionen inför det kommande EU-valet den 9 juni. Med 28,5 procent respektive 19,9 procent av väljarstödet befinner de sig i en dominerande position.

Detta innebär att båda partierna närmar sig sina historiska toppresultat i ett EU-val. S högsta notering, 25,99 procent, dateras till valet 1999. Medan SD nådde 15,34 procent i det senaste valet 2019.

Enligt mätningen riskerar flera partier att förlora sina platser i EU-parlamentet. Särskilt illa är det för Liberalerna, som riskerar att tappa sitt enda mandat då de endast har 3,2 procent av väljarstödet.

Även Kristdemokraterna och Centerpartiet med 4,4 respektive 4,6 procent, befinner sig nära valspärren på 4 procent. Båda partierna ser ut att uppleva betydande nedgångar jämfört med deras resultat i EU-valet 2019.

Enligt Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop, är en förklaring till Kristdemokraternas låga resultat att deras väljare verkar vara mer benägna att stödja partier som inte är representerade i EU-parlamentet.

Ett exempel på detta är det nystartade Folklistan. Detta beror på att Sara Skyttedal, tidigare EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, är en av grundarna till partiet.

Väljarbarometern visar att Miljöpartiet stärker sin position till 9,2 procent. Vilket är en ökning från 5,08 procent i valet 2022.

Mätningen visar också att stödet för ”övriga partier” har ökat från 2,5 procent till 4,2 procent. Det ökade stödet kan inte enbart förklaras av Folklistan.

Johan Martinsson framhåller att även Medborgerlig Samling, Piratpartiet och AfS är exempel på partier som ingår i denna kategori.

Simone Svensson

Reporter

fakta

SvD/Demoskop väljarbarometer för april

Socialdemokraterna 28,5

Sverigedemokraterna 19,9

Moderaterna 17,3

Vänsterpartiet 8,7

Miljöpartiet 9,2

Centerpartiet 4,6

Kristdemokraterna 4,4

Liberalerna 3,2

Övriga partier 4,2