Facebook noscript imageS-politiker delade ut preparerade valkuvert utanför moské
Nyheter
S-politiker delade ut preparerade valkuvert utanför moské
Moskén på bilden är Fittjamoskén och har inget med själva artikeln att göra. Per Ribacke, S, är kommunstyrelsens ordförande i Alvesta. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Alvesta kommun
Moskén på bilden är Fittjamoskén och har inget med själva artikeln att göra. Per Ribacke, S, är kommunstyrelsens ordförande i Alvesta. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Alvesta kommun

Kommunstyrelsens ordförande i Alvesta, Per Ribacke (S), delade ut preparerade valkuvert vid den lokala moskén, rapporterar Smålandsposten.
– Jag visste inte om att man inte fick det, säger Per Ribacke till tidningen.

Per Ribacke (S) är kommunstyrelsen ordförande i småländska Alvesta. I samband med kampanjandet inför årets val hämtade han ut valkuvert från kommunens kansli. I valkuverten stoppade han socialdemokratiska valsedlar och delade ut till väljarna. Valsedlarna delades ut fredagen den 26 augusti i samband med fredagsbönen i den lokala moskén i Alvesta.

– Vi har råkat dela ut valkuvert på en fråga från ett politiskt parti då ordinarie personal ur valadministrationen inte var på plats. Så fort jag fick reda på detta har jag krävt tillbaka alla kuvert, säger Sofie Thor, kanslichef på Alvesta kommun till Smålandsposten.

Sofie Thor berättar att hon försökt få tillbaka alla valkuvert som delats ut. Det rör sig om cirka 300, enligt Per Ribacke. Han bekräftar till Smålandsposten att han fått valkuverten från kommunens kansli. Sofie Thor säger att det inte är kommunerna som ska stå för distributionen av valkuvert till partierna.

– Det ska gå via riksdagspartierna. Är man ett lokalt parti ska man rekvirera det från sitt riksdagsparti.

Per Ribacke menar att det fanns en efterfrågan hos kommuninvånarna att erhålla valkuvert. Enligt Sofie Thor, som varit i kontakt med Valmyndigheten, är inte förfarandet olagligt.

Varför bad du om kuvert från kansliet och inte partiet?
– Jag visste inte om att man inte fick det.

Delade ut valkuvert vid moské

Lars-Olof Franzén, kassör i det lokala partiet Alvesta Alternativet, bevittnade Per Ribacke när han delade ut de socialdemokratiska valkuverten utanför moskén.

– Några delades ut där, sen har vi delat ut i valstugan också, säger Per Ribacke.

Franzén påpekar att han anmält händelsen till valnämnden. Bulletin har sökt Lars-Olof Franzén för en kommentar.

Läs även: S-tjänsteman hyrde ut sitt radhus till gängkriminell – handgranat på tomten

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu