Facebook noscript imageS-politiker: ”Så kunde röstkuppen i Botkyrka stoppats”
Politik
S-politiker: ”Så kunde röstkuppen i Botkyrka stoppats”
Hans Kilsved (s) vill se sex månaders karenstid innan nya medlemmar får rösta på medlemsmöten. Foto: pressbild OCD-föreningen
Hans Kilsved (s) vill se sex månaders karenstid innan nya medlemmar får rösta på medlemsmöten. Foto: pressbild OCD-föreningen

Nya medlemmar får vänta ett halvt år tills de får vara med och rösta vid medlemsmöten. Det är Hans Kilsveds (S) förslag för att stoppa de röstkupper som skett inom det egna partiet.

Redan 2013 lade den lokala socialdemokratiska områdesföreningen i Spånga, S 2000, där Hans Kilsved är ordförande, en motion som föreslog en stadgeändring så att nya medlemmar skulle ha en sex månaders kvalifikationstid för att få rösta på medlemsmöten.

Motionen publicerades nyligen på journalisten Andreas Henrikssons Facebook (1 februari).

– Det skulle göra att man undvek den typen av klan- eller gängbaserad mobilisering som skedde vid medlemsmötet i Botkyrka, säger Hans Kilsved.

– Det här har vi upplevt tidigare och det känns igen.

Den socialdemokratiska partikongressen beslutade för några år sedan att ändra de nationella stadgarna. Nu krävs det en månads karens innan en ny medlem får rösträtt.

Hans Kilsved anser alltså att karenstiden borde vara längre.

S-föreningens motion kom till efter en syriansk röstkupp i den lokala S-föreningen i Spånga 2002. Händelsen skildras så här i en lång artikel i tidskriften Fokus:

När mötet börjat öppnas dörrarna och in strömmar ett hundratal personer, bänkar sig i salen och röstar sedan på Abdo Goriya och lanserar fyra andra kandidater som har det gemensamt med ordföranden att de tillhör den syrisk-ortodoxa kyrkan. De nytillkomna kommer från samma håll, också prästen är med, styr och ställer. Valkommitténs förslag slås sönder. De andra i salen, nu i minoritet, känner igen bara några få av de nytillkomna, undrar naturligtvis om de är med i partiet, om de över huvud taget bor i Tensta.

När saken senare kontrolleras visar det sig att många blivit partimedlemmar dagarna före mötet, flera bor inte i Tensta.

Ebba Östlin röstas bort som kommunordförande

Vid medlemsmötet i arbetarekommunen i Botkyrka i slutet av januari beslutades med knapp majoritet att man inte längre hade förtroende för Ebba Östlin som gruppledare för socialdemokraterna i kommunen eller att hon fortsätter som kommunstyrelsens ordförande.

Bland 50-talet nyblivna S-medlemmar fanns kriminella personer med kopplingar till bland annat Vårbynätverket, enligt bland andra Aftonbladet och Expressen.

– Det var många, många, fler än vanligt på det här mötet. Jag kände inte igen en enda av de nya, säger en mångårig medlem i Socialdemokraterna i Botkyrka till Aftonbladet.

Studieförbundet ABF förnekar att det ska finnas en gängkriminell infiltration i ABF Botkyrka-Salem. Det enda som finns bekräftat är uppgifter om en kriminellt belastad person som avskedades 2019, skriver förbundet i ett pressmeddelande till TT.

Moderaterna har nu lämnat in en begäran om en särskild debatt i riksdagen.

Begäran handlar om hur vi skyddar våra demokratiska institutioner från infiltration och annan otillåten påverkan. Bakgrunden till begäran är den senaste tidens händelser i Botkyrka där det framkommit uppgifter om att kriminella ska ha infiltrerat Socialdemokraterna, skriver M i ett mejl till TT.

”Det finns flera exempel på detta och inget parti är skonat från risken”, skriver gruppledare för Moderaterna Mattias Karlsson och riksdagsledamoten Louise Meijer.

Jonas Hållén

Reporter
mail: jonas.hallen@bulletin.nu