Facebook noscript imageS-topp är ordförande för Kombilotteriet, Skatteverket – och sitter i 39 bolagsstyrelser
Nyheter
S-topp är ordförande för Kombilotteriet, Skatteverket – och sitter i 39 bolagsstyrelser
Kombilotteriets ordförande Sten Olsson. Foto: Pressbilder Kombilotteriet / A-lotterierna
Kombilotteriets ordförande Sten Olsson. Foto: Pressbilder Kombilotteriet / A-lotterierna

Sten Olsson är en sedan länge etablerad socialdemokratisk ämbetsman och sitter som ordförande för partiets nyligen vittomtalade spelbolag Kombilotteriet, samtidigt som han också är ordförande för Skatteverket.

Socialdemokraternas skattebefriade spelbolag, Kombilotteriet, har varit i blåsväder i dagarna. Partiets spelbolag har sålt lotter till redan skuldtyngda personer på kredit via ett prenumerationsupplägg, och många har sedan hamnat hos Kronofogden.

En av de anlitade säljfirmorna har även visat sig använt ett särskilt säljmanus som riktat in sig på fattigpensionärer, vilket mött stark kritik.

Spelbolaget är skattebefriat och står för närmare hälften av partiets intäkter, på runt 150 miljoner kronor årligen.

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att tillsätta en utredning för partipolitiska lotterier, i ett försök att stoppa Socialdemokraternas lotteriverksamhet.

Sten Olsson har länge varit aktiv i Socialdemokraterna på en rad olika positioner.

Idag är han ordförande för Socialdemokraternas Kombilotteriet. Utöver detta sitter Olsson som ordförande för Skatteverket, den myndighet som hanterar just de skatter Kombilotteriet inte betalar.

Han sitter dessutom i Socialdemokraternas placeringskommitté som hanterar partiets aktieportfölj.

Totalt sett sitter Olsson i styrelsen i 39 olika bolag enligt uppgifter från Allabolag. Bolag inom allt ifrån holdingverksamheter till fastighet & förvaltning. Han har även en egen konsultbyrå under namnet Muneris.

Statliga uppdrag

Olsson har fått flera statliga uppdrag från Socialdemokraterna, bland annat var han tidigare ordförande för styrelsen för Statens fastighetsverk (SFV).

Det kanske största uppdraget är ordförande för styrelsen för Skatteverket, som den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringen utnämnde honom till.

Trots alla hans andra bolagsuppdrag och framför allt position som ordförande för Socialdemokraternas Kombilotteriet, sitter han som ordförande på Skatteverket till följd av Socialdemokraternas utnämnande, med ett arvode på 150 000 kronor per år.

Läs även: Skogkär: Bidragsregnet inbjuder till fusk

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.