Facebook noscript imageS: Tvångsförvalta skolor som sätter för höga betyg
Politik
S: Tvångsförvalta skolor som sätter för höga betyg
Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund. Arkivbild. Foto: CAISA RASMUSSEN/TT
Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund. Arkivbild. Foto: CAISA RASMUSSEN/TT
Nya verktyg behövs för att stoppa betygsinflationen, enligt Socialdemokraterna. Ytterst ska skolor kunna tvångsförvaltas. – Situationen är jätteallvarlig, säger S talesperson Åsa Westlund.

Nyligen meddelade Handelshögskolan i Stockholm att man inte litar på elevernas betyg från gymnasiet och därmed kommer att ställa krav på bra resultat från högskoleprovet vid antagning av nya elever.

Åsa Westlund ser åtgärden som ett symtom på hur orättvisa betyg sätts i Sverige.

– Det är en åtgärd som de tvingas vidta eftersom det finns ett så stort och utbrett fiffel runt betygen. Det är ”marknadiseringen” där skolor tjänar på att fiffla med betyg som ligger bakom den här utvecklingen.

”Får inga konsekvenser”

S anser att regeringens och Sverigedemokraternas insatser mot betygsinflation är otillräckliga och kräver fler åtgärder. Skolor vars betygsättning avviker mest från resultaten på de nationella proven ska kunna förlora rätten att sätta betyg, få sitt tillstånd indraget eller tvångsförvaltas.

– Vi har skolor som avviker i sin betygssättning år efter år och det får inga konsekvenser, säger Westlund.

Regeringen måste ge Skolinspektionen i uppdrag att omedelbart granska grund- och gymnasieskolor där de nationella proven och betygen avviker, anser S.

Pekar ut privata skolor

– Om man avviker kraftigt måste man kunna få tillståndet indraget. Jag ser flera olika lösningar. Det skulle kunna vara Skolverket, eller kommunen, som går in och tillfälligt tar över skolan tills de uppvisar ett uppvaknande, säger Westlund.

Privata skolor ligger mer i farozonen, anser hon, eftersom de visar värre problem med betygsinflation, men även kommunala skolor ska kunna tvångsförvaltas.

I dag kan Skolverket gå in och driva skolor tillsammans med huvudmannen om skolan har en hög andel elever som får underkända betyg.

TT Nyheter