Att Sverigedemokraterna blev större än Centern i Värnamo sägs vara en viktig del av Annie Lööfs beslut att avgå. Det blev en stor nyhet och det visade sig också finnas en stor röstsplittring. Jan Cherek är ordförande för Sverigedemokraterna i Värnamo och han förklarar hur det var möjligt att bli större.
Centerpartiet klappade rejält igenom i Värnamo, Annie Lööfs hemstad, och det sägs vara ett av skälen till hennes avgång. I staden där Lööfs pappa styrde i över ett decennium och som var ett av de starka centerfästena röstade även i år en stor del på Centern kommunalt. Men till riksdagen röstade de på andra partier.
Jan Cherek är ordförande för Sverigedemokraterna i Värnamo. Bulletin bad honom förklara varför Sverigedemokraterna lyckades slå Centerpartiet på deras hemmaplan.
Cherek menar att det är ett brett urval av frågor. En av de viktigaste är att Centern inte längre bryr sig om landsbygden, det har blivit ett storstadsparti. Där det förr var ett platt folkrörelseparti stavas allt Annie Lööf och det är Stureplanscentern som dominerar.
Där Centern förr var ett parti för att skapa ett bra liv för alla på landsbygden har partiet förändrats till ett enfrågeparti – att stoppa SD. För SD blir det då enklare att få ut sin politik, eftersom de helt enkelt kan berätta vad de tycker. När Cherek träffar väljare berättar han om partiet medan C pratar om SD på ett sätt som ingen känner igen sig i.
I 25 år drev Cherek en sportfiskebutik i Värnamo. Han träffade folk, lärde känna bygden och den närheten blev viktig när han mötte väljarna. Till sitt stöd fick han Staffan Eklöf, riksdagskandidat, som hade god koll på jordbruks- och skogsfrågor, något som är viktigt i bygden. Med sakfrågor mötte de väljare som sa sig vara trötta på ”skitsnack” och politiker som bara grälar. I stället för att vara en del av grälandet mötte SD väljare med diskussioner om samhällsproblem – elpriser, drivmedelspriser, reduktionsplikten, skogsfrågor och annat som är viktigt för människor på landsbygden. Många gånger mötte de väljare som kom fram och sade att de alltid röstat på Centern men nu fick det vara nog.
När andra partier drev på om att få Värnamo att växa tog Sverigedemokraterna strid för att värna småstaden och småstadskänslan. De vägrade acceptera att åkermarker bebyggdes och att stan byggdes på höjden och förtätades. Samtidigt försökte de värna butikerna i stan. Särskilt förtätningen är viktig när andra partier menar att det ger en närhet. Närhet till vad, säger Jan och berättar om hur butikerna flyttar ut från centrum och lokaler står tomma.
Det finns en stolthet som är svår att inte höra. Cherek slåss för sin stad och för att den ska förbli Värnamo. Där man kunde förvänta sig en stolthet över att ha slagit en av de stora i svensk politik finns i stället en oro. Miljöpartiet åkte ur fullmäktige så Sverigedemokraterna förlorade sin vågmästarroll och tappar därför inflytande.
Jan berättar om ett lokalt skämt – att Lööf inte är från Värnamo utan från Maramö, den by i Värnamo socken där Annie Lööf växte upp. Hennes politiska idéer är främmande för Värnamo.