Bill Gates har nyligen köpt 100 000 hektar mark och ökat sitt aktieinnehav med drygt tio procent i traktortillverkaren John Deere.
Bill Gates är numera USA:s största godsägare och dessutom världens största traktortillverkare.
Enligt den amerikanska tidningen The Land Report har Bill Gates på kort tid blivit ägare till den största jordbruksmarken i Amerika, 100 000 hektar, lika mycket som sju Manhattan.
Enligt The Telegraph har kejsaren av mjukvara, grundaren av Microsoft, upptäckt det som aristokratin i Europa vetat om i tusentals år: ”Inget slår jordägande”, skriver The Telegraph.
Enligt samma tidning är det en ironi att Gates, 65 år, blivit USA:s största godsägare. Mannen som symboliserar Silicon Valley och den urbana storstadsmänniskan, som oftast aldrig satt sin fot på en gård och framför allt alltid sett ner litet på bönderna som några konstiga ”rednecks” som röstar på Trump, kör runt i stora pick-up bilar, lyssnar på countrymusik och dricker öl.
Son till en framgångsrik förmögen advokat
Vad de inte vet är att bönderna oftast är hårt arbetande familjer där alla hjälper till, barn som vuxna, sliter med låga mjölk-, kött- och spannmålspriser och ständigt nya regleringar som oftast kommer fram på grund av storstadsmänniskornas krav på matproduktion. Ingen tänker på att de är Amerikas ryggrad samt tillverkar all den mat som amerikanarna njuter av, till exempel hamburgare, stekar, T-bones och alla barbecue-produkter.
Gates, uppväxt i liberala, urbana Seattle, son till en framgångsrik förmögen advokat med samma namn förutom att han heter Bill den II, är en fantastisk entreprenör som med hård hand byggt ett företagsimperium som helt förändrade världen. När det gäller hans något hårdhänta ledarskap så talas det ofta om hur han direkt avbröt och snabbt och hårt ändrade företagets produkter, marknadsföring och så vidare, mitt under de olika områdeschefernas presentationer. Vad nästan ingen vet är att han idag bara äger 1,3 procent av Microsoft. Däremot har han byggt upp en förmögenhet på 630 miljarder kronor privat genom sitt eget investmentbolag Cascade. År 1994 startades bolaget under ledning av Gates själv och Michael Larson, en dåvarande obligationsförvaltare.
Startkapitalet var inte dåligt utan utgjordes av 45 procent av samtliga aktier i Microsoft som sedan successivt avyttrats. Idag består Bill Gates portfölj av 21 bolag vara elva är bolag där han är aktiv ägare. Genom detta bolag har han numera förvandlats från mjukvarugeni till jordbruksmagnat och godsägare.
Han har visserligen inte fått på sig oljerocken från Barbour, gummistövlarna eller de dubbelpipiga parbössorna från Holland & Holland eller möjligen, utan min vetskap, en gammal Land Rover Defender. Men siffrorna talar för sig själv, de senaste åren har han köpt den fantastiska jordbruksarealen om 100 000 hektar.
Köpte in sig i John Deere
Som om inte detta kvalificerade honom inom jordbrukskretsar så har han sedan 2016 stegvis köpt på sig en ”cornerpost”, det vill säga 10,1 procent tillsammans med sin kompis, oraklet från Omaha, Warren Buffett, som också köpt 6,4 procent av världens största tillverkare av traktorer och andra lantbruksmaskiner, Deere & Co vars produkter säljs under namnet John Deere, det mest kända varumärket bland jordbruksmaskiner i världen. Deere & Co omsätter, om prognosen för 2021 stämmer, hisnande 320 miljarder kronor med en fantastisk vinstmarginal på hela 13 procent före skatt det vill säga 42 miljarder kronor. Gates corner på 10,1 procent är värd 102 miljarder kronor eller 16 procent av Gates förmögenhet.
Eftersom John Deere bara har två ägare av kött och blod, Gates och vännen Warren, resten är indexfonder och liknande, så styr William Henry över en jordbrukskoncern värd 1 000 miljarder kronor och är den ledande i världen.
Som om inte det räckte inom jordbruk så började Gates köpa jordbruksmark 2017, ett år efter intåget i John Deere, och det i dramatiskt snabb takt. Cascade pungade direkt ut med 4,3 miljarder kronor för 40 000 hektar spritt över nio delstater. Året efter jagade man ihop ytterligare 60 000 hektar vilket lett till att man de senaste fyra åren totalt förvärvat 100 000 hektar för 5,7 miljarder kronor, spritt över 21 delstater, enligt The Land Report.
Frågan är, varför dessa investeringar? Bönderna brukar säga att ”mark tillverkas inte längre” och det stämmer när det gäller fertil jordbruksmark som över tid stiger med fem till sex procent per år, men har skjutit fart efter millennieskiftet och mer än fördubblats. För att citera finansmannen Erik Penser som är lantbrukare och äger ett stort gods i England. ”Det har i hundraårscykler bara funnits ett sätt att långsiktigt bli rik på och det är äga och bruka jordbruksmark”. Dessutom är det oftast det bästa sättet som finns att långsiktigt bevara en stor förmögenhet över många generationer.
Vinstintresset segrar över miljön
Bill Gates som gjort sig känd som miljökämpe, fick under en frågestund frågan om varför han investerar i jordbruksmark, han svarade utan eftertanke och direkt enligt The Telegraph: ”Detta har min investeringsgrupp bestämt, och tillade att det inte hade med miljö och klimatförändringarna att göra. Sedan rättade han sig och sa att det visst hade med klimatförändringarna att göra.”
Det ekonomiska intresset segrade nog över miljön i det här fallet. Vad gäller John Deere-köpet tillverkar de, än så länge, 10 000-tals fossilbränsledrivna traktorer och andra maskiner per år.
I slutändan handlar allt om att det är affärsmässiga beslut. Bill Gates måste i alla fall vara nöjd med sin investering i John Deere, sedan han köpte merparten av sina aktier för fem år sedan har aktien stigit med ofattbara 400 procent. Det skall bli mycket spännande att se vad som händer härnäst, från att ha legat stilla med ett ägarinnehav på 9,9 procent i många år ökade Bill Gates under första kvartalet i år upp till 10,1 procent.
Bill Gates har garanterat en genomtänkt plan. Vi skall alltid äta och någon måste i så fall äga och bruka jorden och för det behövs det redskap och så kommer det antagligen alltid att förbli.
TEXT: Joachim Gahm
Joachim Gahm är civilekonom.
Källor: The Telegraph och The Land