Facebook noscript imageSå blir du påverkad av kriget i Ukraina
Ukrainakriget
Så blir du påverkad av kriget i Ukraina
Plånbok med sedlar. Foto: Henrik Montgomery/TT
Plånbok med sedlar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den 24 februari valde den ryske presidenten Vladimir Putin att invadera Ukraina. I dag har de passerat över tre månader sedan krigets start, ett krig som påverkar den enskilde svensken betydligt mer än vad man trodde.

Kriget i Ukraina är i dag inne på sin 105:e dag. Det rapporteras om fortsatta ryska avanceringar samtidigt som det ukrainska försvaret fortsätter hålla emot i nordöst såväl som i sydväst.

Den ryska invasionen av Ukraina har fått hela världen att reagera. Rysslands invasion har blivit fördömd av många länder, men det stoppar inte Putin från att fortsätta föra sitt krig på ukrainsk mark. Detta har självfallet fått i allvarliga konsekvenser.

Över 20 000 ukrainare har dött, tiotusentals ukrainska soldater har stupat och Ryssland har förlorat över 30 000 soldater. Utöver detta har ukrainsk infrastruktur totalförstörts i flera delar av landet. Kostnader för förstörelserna uppgår till flera miljarder kronor.

Utöver de direkta konsekvenserna för aktörerna som är inblandade, har kriget i Ukraina även fått konsekvenser för betydligt många fler. Även för dig som svensk!

Bensinkris och höga elpriser

Ryssland står får en stor del av Europas import av olja och energi. Ryssland är den näst största exportören av råolja och världens största naturgasexportör, vilket är avgörande för bränsle till transport, att värma upp hem med mera.

Ryssland har ungefär 25 procent av världens gastillgångar. I och med kriget har exporten av Rysslands olja och gas stoppats av många länder. EU har även delvis infört ett oljeembargo mot Ryssland

EU och Sverige har infört ett stopp av import av rysk olja som ett ställningstagande mot den ryska invasionen. I stället behöver EU hitta alternativa aktörer att importera ifrån, som är längre bort och som därmed kommer att kosta mer.

På grund av beroendet av den ryska oljan och valet att stoppa importen av den, har drivmedelspriserna och elpriserna ökat. Sverige är inget undantag när det gäller dessa kraftiga prisökningar. Något som den enskilde svensken kan märka vid bensinmacken eller när elräkningen dimper ner i brevlådan. Ukrainakriget påverkar betydligt fler än bara ukrainare och ryssar.

Livsmedelskris

Höga drivmedelskostnader ökar naturligt nog priserna på allt annat. Livsmedel, restaurangbesök, importerade varor med mera, det kostar mer att transportera varor och därför kostar det mer att köpa in och sälja.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) som rapporterar livsmedelsprisindex, ska priset för en korg med livsmedel ha ökat med hela 12,6 procent under första månaden av Ukrainakriget. Det var det högsta uppmätta indexet sedan år 1990. I maj månad ligger den siffran 22,8 procent högre än maj förra året.

Framför allt drabbas den enskilde svensken också av högre matpriser i och med Ukrainas centrala roll som veteexportör. Sedan krigets start har det blivit allt svårare för Ukraina att exportera vete, solrosolja med mera, som de är ledande inom och vilket majoriteten av länderna i Europa förlitar sig på.

Ryssland har ockuperat majoriteten av Ukrainas tillgång till Svarta havet och därmed landets hamnar. Detta har resulterat i en försvårad export och därmed minskad import för länder som Sverige.

Detta resulterar självfallet i begränsad tillgång till bland annat import av vete, som är grunden för många livsmedel. Därför ökar även priserna i din matbutik.

Framtiden då?

Allt detta resulterar i en försämrad svensk ekonomi och högre inflation. Flertalet länder i Europa har nått rekordhöga inflationsvärden på grund av krigets inverkan, i relation till tidigare känslig ekonomi på grund av coronapandemin.

Priserna förväntas fortsätta öka tills läget stabiliseras i Ukraina och fram till att EU hittar ett passande alternativ för den ryska oljan som inte är alltför kostsamt. Det är dock värt att poängtera att Sverige klarar sig någorlunda väl i jämförelse med länder som är helt beroende av ukrainsk export, likt många länder i Mellanöstern och Afrika.

Där hotas invånarna av den riktiga livsmedelskrisen. FN-chefen Antonio Guterres varnade i maj under FN-toppmötet i New York att ett år av hungersnöd och svält kan väntas om den växande globala livsmedelskrisen inte stoppas. Han uppmanade därför Ryssland att stoppa sin blockad av ukrainsk export av spannmål.

Så länge kriget fortgår kan de flesta länderna i närheten förvänta sig ökade priser. För den enskilde svensken innebär detta ökade priser i matbutiker, restauranger, bensinmacken med mera.

Det är en naturlig konsekvens av ett krig som drabbar två länder som Sverige är beroende av i olika aspekter.

Läs även: Bidragsfusk i 5 procent av stickproverna i Uppsala

Gabriella Mait

Reporter