Facebook noscript imageSå kan M vända opinionstrenden: ”Folkhemmet 2.0”
Politik
Så kan M vända opinionstrenden: ”Folkhemmet 2.0”
Ulf Kristersson har börjat tala om ett moderat Folkhem säger Stig-Björn Ljunggren. Foto: TT
Ulf Kristersson har börjat tala om ett moderat Folkhem säger Stig-Björn Ljunggren. Foto: TT

Moderaterna rasar till 16,1 procent i nya opinionsmätningen från Sveriges Radio/Indikator Opinion och är knappt sex procentenheter mindre än Sverigedemokraterna. Dystert läge alltså. Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren ser dock linjer för ett större politiskt projekt från Moderaterna för att locka fler och nya väljare. – Nån slags variant på makarna Myrdals socialprojekt, beskriver Ljunggren.

Moderaterna (16,1 procent) backar med 2,3 procentenheter från förra månadens mätning hos Sveriges Radio/Indikator.

Det är den lägsta siffran i en enskild mätning hos något opinionsinstitut för Moderaterna efter riksdagsvalet 2022. 16,9 procent i DN/Ipsos’ septembermätning var den dittintills lägsta.

Samtidigt ökar samarbetspartiet i Tidöavtalet Sverigedemokraterna (22 procent) med 3 procentenheter från september.

Både Kristdemokraterna (2,9) och Liberalerna (2,3) ligger klart under riksdagsspärren på 4 procent. Det gör att Sverigedemokraterna (22) nu är större än de tre regeringspartierna tillsammans (16,1+2,9+2,3=21,3).

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, som är politisk chefredaktör för Sydöstran (socialdemokratisk), är en av landets främsta experter på Moderaterna. Han har skrivit en avhandling om Moderaternas programutveckling efter andra världskriget, Folkhemskapitalismen.

– Det är oerhört bekymmersamt för Moderaterna, säger Ljunggren om att SD är större än de tre regeringspartierna ihop.

Stig-Björn Ljunggren lägger in brasklappen att det är en enskild mätning.

– Men låt säga att det skulle vara att SD skulle vara mycket större. Att det skulle komma fler mätningar som visade på samma sak. Det första är att då skulle Åkessons anspråk att sitta i regeringen få mer trovördighet.

– Det andra man ska komma ihåg är att när man har regeringsmakten brukar man få stryk. Då är SD med i regeringen fast ändå inte. [De här siffrorna] kan man tolka som att väljarna straffar regeringen där man tycker att de misslyckats. I de frågor där man fortfarande har förtroende för regeringen, det som gjorde att man röstade på något av partierna i Tidöavtalet, där belönar man SD.

En trolig dipp

Stig-Björn Ljunggren säger att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson får lära sig den hårda vägen om politikens konst.

– Detta är politik. Hur man än gör blir det fel, säger Ljunggren.

Enligt forskaren Magnus Hagevi på Linnéuniversitetet, som intervjuades av Svenska Dagbladet, brukar partier som innehar regeringsmakten traditionellt dippa ett år efter valet för att sedan kämpa sig tillbaka. Stig-Björn Ljunggren håller med.

– När man har regeringsmakten har man också oerhörda möjligheter att kalibrera hur man styr.

På vänstersidan går Magdalena Andersson och Socialdemokraterna som tåget (37,9 procent) i Sveriges Radio/Indikators mätning. Man samlar tillsammans med C-V-MP totalt 54,9 procent. En klar majoritet. Stig-Björn Ljunggren skickar en varning till Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68.

– Jag brukar påminna S om att deras goda opinionssiffror är det största hotet mot en valseger.

Vad är risken?

– Att de slår sig till ro. Det gjorde de 1979 och förlorade valet trots att Fälldinregeringen hade gjort ett dåligt jobb.

Trots svaga siffror för regeringspartierna finns möjligheterna för Tidöpartierna att få fortsätta styra. Stig-Björn Ljunggren flaggar för ett valfläsk som kan dyka upp i någon form kort innan valet.

– Den som har regeringsmakten kan se till att alla pensionärer får 1 000 spänn på kontot en månad innan valet.

Den tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldt är illa sedd för sin migrationspolitik och det är något som dagens Moderaterna distanserat sig ifrån. Men under hans tid som partiledare kapade man fräckt epitetet ”arbetarparti” från Socialdemokraterna och fick nästan lika många röster i valet 2006.

Finns det något som Moderaterna 2023 kan lära sig av det Moderaterna gjorde under Reinfeldt, rent strategiskt?

– Det har Ulf Kristersson redan börjat med. Han har börjat prata om ett Folkhemmet 2.0. Det handlar om en kraftfull politik som handlar om att göra om Sverige i grunden.

Moderat variant på makarna Myrdal

Stig-Björn Ljunggren ser en större idé och vision börja utmejslas i det tidigare socialborgarrådet (Stockholm) Ulf Kristerssons retorik.

– Så det här är nån slags variant på makarna Myrdals socialprojekt, säger Ljunggren.

Alva och Gunnar Myrdal har blivit kända som Folkhemmets arkitekter, hade stora roller inom socialdemokratin och skrev bland annat boken Kris i befolkningsfrågan.

– Det gjorde om Sverige till ett av de rikaste i länderna i världen, säger Stig-Björn Ljunggren.

– Det här var något som Kristersson pratade om i sitt linjetal på Moderaternas partistämma. Det handlar inte bara om att låsa in och höja straffen. Det repressiva. Här finns en idé om att inte bara fortsätta som förut.

I Kristerssons tal fanns formuleringar om språkkrav och tidiga insatser.

”Det blir hembesök inom BVC och handfast föräldrautbildning. Obligatorisk tidig
språkscreening. Riktiga skolböcker och lovskola. Krav på disciplin, ordning och reda. En helt ny socialtjänstlag. Borttagen sekretess mellan skola, polis och socialtjänst.
Allt fler inser att svenska språket är helt avgörande. I vårt land ska inte svenska vara ett
främmande språk.” (Ur Ulf Kristerssons tal, Moderaternas partistämma i Umeå)

– Kristersson tänker skaka om strukturen. Det är en högervariant på att göra något om orsakerna till brottsligheten, säger Stig-Björn Ljunggren.

Pelle Zackrisson

fakta

Sveriges Radio/Indikator Opinion Oktober

Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag? Oktober (2023)
Vänsterpartiet 8,1 %
Miljöpartiet 4,8 %
Socialdemokraterna 37,9 %
Centerpartiet 4,1 %
Liberalerna 2,3 %
Moderaterna 16,1 %
Kristdemokraterna 2,9 %
Sverigedemokraterna 22,0 %
Övriga 1,8 %

Metod
Gjord av Indikator Opinion för Ekot. 2315 svar, insamlade under perioden 3/10 till 25/10. Frågan som ställdes var: ”Hur skulle du rösta om det var val idag?”. Slumpmässigt urval, 6907 personer har sökts. De som inte kunde eller ville ange röstningsintention fick frågan om vilket parti de tycker bäst om. Resultaten har viktats mot kön, ålder och partival i 2022 års riksdagsval.

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.