
Efter Northvolts konkurs är Stegra, som ska producera fossilfritt stål, nästa företag ur den gröna omställningen att kräva pengar ur statskassan. Men likheterna mellan Stegra och Northvolt är flera, varnar nu Affärsvärlden.
Stegra, tidigare H2 Green Steel, är en del av den gröna omställningen där bland annat konkursbolaget Northvolt tidigare ingick. Stegra planerar att producera stål genom en fossilfri process med hjälp av vätgas.
I december nekade emellertid Naturvårdsverket företaget en ansökan om 1,65 miljarder från klimatklivet, på grund av att bolaget kommer släppa ut omkring en halv miljon ton koldioxid om året.
Enligt uppgifter till Dagens Industri har Stegra därefter lobbat för att man istället ska få medel från Energimyndighetens industrikliv, varifrån Stegra tidigare fått 1,2 miljarder.
En SD-källa var emellertid kritisk till ett fortsatt statligt stöd till Stegra.
– Vi är mycket skeptiska mot den vårdslöshet med skattemedel som det innebär när man pumpar in pengar i bolag som inte klarar av att stå på egna ben, säger källan till Dagens Industri.
Likheterna mellan Stegra och konkursande Northvolt är många, menar Affärsvärldens Christian Sandström på tisdagen.
Sandström pekar på att båda företag knyts till bolaget Vargas holdning, som ägs av Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz och att båda baseras på ”idén att först bygga en orderbok, därefter en fabrik”.
Men Sandström menar även att både Nortvolt och Stegra ”utvecklar produkter för en redan befintlig marknad, där konkurrensen är knivskarp”, samtidigt som båda ”är etablerade på mindre orter i Norrland med en begränsad lokal arbetsmarknad”, ”har erhållit tiotals miljarder i offentlig finansiering i form av bidrag, kreditgarantier och offentliga lån” samt är ”skuldfinansierade startups.
Stöd oss genom att bli prenumerant.