Facebook noscript imageSäkerhetsexpert pekar ut Demirok (C) som en säkerhetsrisk
Nyheter
Säkerhetsexpert pekar ut Demirok (C) som en säkerhetsrisk
Joakim Söderström, vd för Svensk Bakgrundsanalys och Muharrem Demirok (till höger i bild). Foto: Pressbild / Caisa Rasmussen/TT
Joakim Söderström, vd för Svensk Bakgrundsanalys och Muharrem Demirok (till höger i bild). Foto: Pressbild / Caisa Rasmussen/TT

Bulletin kan nu avslöja att riksdagsledamoten Demirok har förekommit ovanligt flitigt i turkisk Erdoğanlojal och regimtrogen media på senare år. Samtidigt träder en tung säkerhetsexpert och ett kommunalråd (C) fram med allvarlig kritik mot den centerpartistiske toppolitikern.

Centerpartiets tilltänkte nye partiledare har hamnat i rejält blåsväder. Via en nära släkting har han intima kopplingar till den innersta kretsen runt Turkiets president Erdoğan, som ligger i öppen konflikt med Sverige om landets Natoansökan.

Men Centerpartiets tilltänkte partiledare Muharrem Demirok har också förekommit flitigt i turkiska medier sedan han engagerade sig i Centerpartiet 2002, något som tilltagit sedan han kandiderade till riksdagen inför valet 2022, och senare föreslogs till ny Centerledare i november.

Detta trots att Muharrem Demirok är född och uppväxt i Huddinge församling i Stockholms län.

Bland annat förekommer han i regimtrogna turkiska Sabah, en av de största dagstidningarna i Turkiet med en upplaga på nästan en kvarts miljon plus nätupplaga. Även regimkopplade Hurriyet, som numera ägs av Demirören Group med kopplingar till regeringen, har rapporterat om den tilltänkte Centerledaren.

Demirok lyfts även fram i den islamistiska, konservativa nätupplagan Yenisafak.

Kampanjade i Turkiet

Bulletins granskning visar att Muharrem Demirok figurerar i cirka 20 olika turkiska medier sedan tjugo år tillbaka i tiden. De flesta artiklarna är deskriptiva och beskriver Demiroks politiska karriär och gärningar. Han lyfts fram som en av många utlandsturkar som nått framgångar i Europa.

I en artikel i turkiska Yenigün från 2013 säger Demirok att han stödjer ett turkiskt EU-medlemskap och att han vill motverka den ökande islamofobin och rasismen i Sverige. Han uppger även att han vill bli Sveriges framtida miljöminister.

En artikel i Hurriyet handlar om Muharrem Demiroks resa till Turkiet 2018, där han tillsammans med dåvarande centerkollegan Mikael Yüksel och riksdagsledamoten Sultan Kayhan (S) kampanjade för sitt parti i hemdistriktet Kulu. Både Kayhan och Yüksel har avslöjats för samröre med ultranationalistiska Grå vargarna. Mikael Yüksel är numera partiledare för det islamistiska partiet Nyans.

Demirok
Mikail Yüksel, Sultan Kayhan och Muharrem Demirok. Foto:

Enligt Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, är det inte konstigt att Demirok figurerar i turkisk media.

– Turkar är väldigt patriotiska och om en turkisk medborgare sätter avtryck någonstans så är man nog både stolt och intresserad av det.

Turkiskt medborgarskap

Muharrem Demirok har både turkiskt och svenskt medborgarskap – det svenska erhöll han som 21-åring. Demiroks dubbla medborgarskap och kopplingar till Turkiet har väckt misstänksamhet hos många svenska politiker och opinionsbildare, däribland oppositionsrådet Helena Lundgren (C), vilket Bulletin rapporterat om.

Nyligen berättade Demirok att han avser att avsäga sig sitt turkiska medborgarskap då han inte vill att det riskerar hans framtida politiska karriär i Sverige. Under onsdagen kontaktade Bulletin Skatteverket som konstaterade att Demirok fortfarande är turkisk medborgare.

– Jag vill inte att det här ska skymma sikten från det jag ska göra politiskt, säger han till DN.

Att Demirok har två misshandelsdomar, har kampanjat för Centerpartiet i Turkiet 2018, har en kusin som ingår i Erdoğans innersta krets samt är flitigt förekommande i turkisk regimmedia har väckt frågor hos många, däribland Joakim Söderström, tidigare vd för Säkerhetsbranschen.

Han anser att omständigheterna är belastande för Demirok, särskilt i kontexten med nuvarande svenska Nato-ansökan.

– Blotta tanken att en partiledare med stort inflytande kan ha koppling till främmade makt gör det svårt att till exempel verka i utrikesnämnden, säger Joakim Söderström till Bulletin.

Kusin i Erdoğans inre krets

Demirok som tidigare var kommunalråd i Linköping har en kusin som ingår i Recep Erdoğans innersta krets, något Samnytt avslöjade nyligen. Kusinens täta kopplingar till Erdoğans regim framgick av Demiroks eget Instagramkonto.

Kusinen heter Ahmet Demirok, är 52 år gammal och har arbetat som toppdiplomat för Turkiets regering sedan 1993.

Läs även: Helena Lundgren (C) om Demirok: ”Tydlig säkerhetsrisk”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu