Facebook noscript imageSänkta straff för korankravaller – slipper utvisning och skadestånd
Nyheter
Sänkta straff för korankravaller – slipper utvisning och skadestånd
Abdullahi Ibrahim, Hussain Kafarnawi, Ali Kafarnawi och Hussein Al-Maliki. Bild: Polisen
Abdullahi Ibrahim, Hussain Kafarnawi, Ali Kafarnawi och Hussein Al-Maliki. Bild: Polisen

I tingsrätten dömdes fyra upploppsmakare under korankravallerna i Örebro till fängelse och skadestånd samtidigt som två av dem fick utvisningsbeslut. Men nu sänker hovrätten våldsverkarnas fängelsetid rejält och stoppar dessutom skadeståndet till poliser som utsatts för våldet. Dessutom upphävs utvisningarna. I skrivande stund har domen inte överklagats till Högsta domstolen.
– Än så länge kan jag inte se att de har gjort det, säger en domstolshandläggare till Bulletin.

Det var på långfredagen den 15 april 2022 som de omfattande korankravallerna utspelade sig i Sveaparken i centrala Örebro där minst 71 poliser skadades samt polisbussar kapades och sattes i brand.

Kravallerna uppstod efter att den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan beviljats tillstånd för en allmän sammankomst med koranbränning i parken.

Demonstrationen genomfördes dock aldrig då polisen inte kunde garantera Paludans säkerhet. Trots det utbröt omfattande upplopp vid den tilltänkta demonstrationsplatsen.

”Visste inte att det var olagligt att kasta sten”

Hussain Kafarnawi, Ali Kafarnawi, Hussein Al-Maliki och Abdullahi Abdiwali Ibrahim deltog alla i de våldsamma upploppen.

Hussain och Ali Kafarnawi är medborgare i Syrien medan Al-Maliki är medborgare i Irak. Ibrahim är medborgare i Somalia samt den ende i kvartetten med svenskt medborgarskap, vilket han fick i maj 2017 enligt Bulletins genomgång.

Läs även: Fängelsedomar för korankravallerna i Rosengård

I juni 2022 dömdes samtliga fyra i Örebro tingsrätt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Ibrahim och Al-Maliki dömdes dessutom för våld mot tjänsteman.

Påföljden blev fem år och sex månaders fängelse för Al-Maliki, fyra år och sex månaders fängelse för Ibrahim, fyra års fängelse för Ali Kafarnawi samt fyra år och sex månaders fängelse för Hussain Kafarnawi.

Därtill blev samtliga skyldiga att solidariskt betala skadestånd om 22 000 kronor till två poliser som skadats under upploppen samt 10 000 till en tredje.

Ali och Hussain Kafarnawi dömdes dessutom till utvisning på livstid.

Till sitt försvar anförde Abdullahi Ibrahim, som fångades på film när han kastade sten mot polisen, bland annat att han ”visste inte att det var olagligt att kasta sten”.

Rejäl straffsänkning i hovrätten

Nu sänker emellertid Göta hovrätt straffet för de fyra gärningsmännen – och det rejält.

Fängelsetiden för Abdullahi Ibrahim minskas till tre år och en månad. För Ali och Hussain Kafarnawi minskas den till två år och tio månader och för Hussein Al-Maliki krymper den till tre år och fyra månader.

Dessutom slipper samtliga betala skadestånd till de poliser som drabbades av våldet medan utvisningsbeslutet för Ali och Hussain Kafarnawi upphävs.

Målet med den inblandade kvartetten prövades av Göta hovrätt redan i september 2022, där samtliga tilltalade fick betydligt högre fängelsestraff (några av dem högre än i tingsrätten).

Den domen undanröjdes emellertid av Högsta domstolen efter att ha gett en mildare påföljd i ett liknande fall. Det betydde att hovrätten tvingades pröva fallet på nytt.

– Det var flera blåljusmål som Högsta domstolen gjorde så med, säger Anna Warén, handläggare vid Göta hovrätt, till Bulletin.

Inte första straffsänkningen

Kvartetten är inte de enda som fått sina straff rejält sänkta i högre instans efter att tidigare ha dömts tingsrätten.

Tidigare har även Ardalan Abdulla, 28, och Abdulrahman Khalili, 22, fått sänkta straff från sex års fängelse respektive fem års fängelse till tre år och tre månader respektive tre år efter beslut från Högsta domstolen. Även i den domen upphävdes beslutet om skadestånd.

Det är också den domen – vilket är första gången som brottet sabotage mot blåljusverksamhet prövats i högsta instans – som hovrätten hänvisar till i sitt domskäl.

”I rättsfallet ’Påskupploppet i Örebro’ […] dömdes två personer för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet avseende händelsen den 15 april 2022 i Sveaparken i Örebro. Straffvärdet för brottet grovt sabotage mot blåljusverksamhet ansågs uppgå till tre års fängelse för var och en av de två personerna som var aktuella i det rättsfallet”, skriver hovrätten.

Avseende det slopade skadeståndet hänvisar även hovrätten där till Högsta domstolens dom, där det ansågs att gärningsmännen inte kunde hållas skadeståndsskyldiga eftersom de inte specifikt kunde kopplas till de handlingar som orsakade poliserna skada.

I sin motivering skrev Högsta domstolen att de tilltalade inte kunde ”hållas skadeståndsrättsligt ansvariga för de skador som upploppet i dess helhet har lett till”.

Än så länge ingen överklagan

Göta hovrätt meddelar att man än så länge inte fått in någon överklagan, varken från åklagarsidan eller försvaret.

– Det vinner laga kraft den 26 september, så de har ju ett tag på sig att överklaga. Men än så länge kan jag inte se att de har gjort det, säger handläggaren Anna Warén.

Bulletin har sökt åklagare Per-Erik Rinsell för en kommentar. Åklagarmyndigheten meddelar att han är på semester.

Bulletin har även sökt polisernas målsägarbiträde Ester Andersson Zandvoort.

Läs även: Ytterligare sex får fängelse efter Korankravallerna

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu 

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.