Facebook noscript imageSBB: Kvartalsförlust på över elva miljarder
Ekonomi
SBB: Kvartalsförlust på över elva miljarder
SBB blöder kraftig och har nästan förlorat fyra miljarder i månaden senaste kvartalet. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
SBB blöder kraftig och har nästan förlorat fyra miljarder i månaden senaste kvartalet. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

När fastighetsbolaget SBB släpper sin kvartalsrapport är det dyster läsning. Andra kvartalets förlust uppgår till över elva miljarder.

Fastighetsbolaget SBB redovisar en dramatisk förlust för årets andra kvartal. Förlusten är på över elva miljarder och aktien faller kraftigt på börsen.

SBB var en gång framgångssagan som skulle göra småsparare rika. Bolaget köpte samhällsfastigheter på löpande band och framtiden målades i ljusa färger. Men det saknades insikt om att räntor kunde stiga och när räntorna sedan gjorde det skenade skulderna.

Börskursen föll kraftigt och kreditbetyget sänktes flera gånger, med stigande lånekostnader och ökade förluster som resultat. Krisen har eskalerat under året.

Dagens kvartalsrapport innehåller ingen ljusning. Förlusten hamnar på 11,1 miljarder – en mycket kraftig ökning mot i fjol då kvartalsförlusten blev 2,6 miljarder. Ungefär hälften av förlusterna är från nedskrivningar i värde.

Värdeminskningar uppgår till 5,9 miljarder och valutaförluster står för ytterligare 1,6 miljarder.

SBB:s nytillträdde vd Leiv Synnes tycker dock inte att läget är så krisartat utan säger till TT:

– Sedan går marknaden upp och ner och det påverkar våra tillgångars värde.

Marknadens dom är hårdare. Aktien faller med åtta procent under dagens förmiddagshandel och har tappat 70 procent av värdet sedan årsskiftet. Aktien toppar också listan för de mest blankade aktierna.

Säljer fastigheter

För att minska förlusterna har SBB sålt fastigheter för tre miljarder till redan befintliga hyresgäster.

TT har försökt få svar på vem som köper men får ett glidande svar:

– Från tid till annan vill kommuner sälja fastigheter och det är en naturlig process, säger Leiv Synnes, men vill inte säga mer om vilka köpare det handlar om.

Flera kommuner har varit oroliga för att okända ägare ska köpa stadshus och andra samhällsbyggnader. Synnes är förtegen även om den risken:

– Men vi har en bra dialog med alla våra hyresgäster och kommer att tillvarata deras intressen, säger han, och sätter sin tilltro till att uppjusterade hyror stärker bolaget framöver.

– Räntor kan gå ner. Vad som däremot inte går ner är SBB:s hyror, de går alltid upp, säger han.

Läs även:Tyskland: Sprängämnesfynd ombord på misstänkt båt

Nyhetsredaktionen