Facebook noscript imageSD: ”Kan inte ha en evigt skenande statsskuld”
Ekonomi
SD: ”Kan inte ha en evigt skenande statsskuld”
Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt. Foto: Henrik Montgomery
Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt. Foto: Henrik Montgomery

Vänsterpartiet kritiserar regeringen för att ”acceptera massarbetslöshet” och Sverigedemokraterna saknar satsningar på bland annat polisen och pensionärerna.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar kritiserar regeringen för att inte göra tillräckligt för att motverka den höga arbetslösheten.

– Vi har en regering, kan vi utläsa av den här budgeten, som har accepterat massarbetslöshet. De siktar på en sju, åtta procent i arbetslöshet och är ganska nöjda med det, säger hon på en pressträff.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Vänsterpartiet är det nu rätt tid att göra stora satsningar på klimatomställningen, exempelvis på elektrifiering, vilket både skulle skapa jobb och åtgärda klimatkrisen.

Dadgostar är också kritisk till att inte mer görs för att långsiktigt rusta upp vården, omsorgen och skolan. Hon pekar på att stöden i vårbudgeten är tillfälliga.

– Det är därför kommuner och regioner inte vågar anställa nu, säger hon.

– Regeringen har inget lärt av den här pandemin.

”Inte ha evigt skenande statsskuld”

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt saknar satsningar på polisen, pensionärerna och en plan för hur Sverige ska öppna upp efter krisen.

– Kortsiktigt är det helt korrekt med stora stimulanser, stora stöd till företag och civilsamhälle. Men vi kan inte ha en evigt skenande statsskuld utan behöver en plan för återgång till normalläge.

Om Sverige uppnår prognosen om att ha vaccinerat befolkningen i augusti så borde de ekonomiska stöden och restriktionerna kunna dras tillbaka.

– Det borde vara en rimlig utgångspunkt i alla fall. För det kan ju inte finnas någon vits i att ha stora nedstängningar om hundra procent av befolkningen är vaccinerad, säger Oscar Sjöstedt.

TEXT: Niklas Svahn/Tea Oscarsson/TT

Läs även: Vårbudgetsatsning på 15 000 sommarjobb – ”Man ska jobba eller plugga”

Läs även: Moderaterna: Regeringens vårbudget får ”knappt godkänt”

TT Nyheter