Facebook noscript imageVårbudgetsatsning på 15 000 sommarjobb – ”Man ska jobba eller plugga”
Ekonomi
Vårbudgetsatsning på 15 000 sommarjobb – ”Man ska jobba eller plugga”
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar vårbudgeten i dag. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar vårbudgeten i dag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen är bekymrad över arbetslösheten i pandemins spår. Därför föreslås ett ”jobbpaket” bland annat för unga i vårändringsbudgeten.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar regeringens vårändringsbudget för 2021.

Många av förslagen handlar om olika förlängda krisstöd till företag, mer pengar till vården och mer pengar till kollektivtrafik på grund av pandemin.

Sammanlagt innehåller vårändringsbudgeten och den senaste extra ändringsbudgeten åtgärder för 45 miljarder kronor under 2021.

Det mesta av det är känt sedan tidigare.

– Nytt för i dag är ett jobbpaket, säger Andersson.

Fler sommarjobb

Paketet innehåller olika åtgärder, bland annat riktade mot unga. Paketets prislapp är 1,8 miljarder kronor.

Bland annat gör regeringen bedömningen att unga kommer att ha fortsatt svårt att hitta sommarjobb.

Regeringen vill lägga 180 miljoner kronor på 15 000 fler sommarjobb i sommar.

– Det är inte bra för unga att börja sitt nya vuxna liv i passivitet. Man ska jobba eller plugga, säger Andersson.

I vårändringsbudgeten står att unga med socioekonomiskt svag bakgrund kan ha sämre förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden. Delar av tillskottet bör därför riktas särskilt mot denna grupp.

Fler sommarkurser

I vårändringsbudgeten står också att medel tillförs för åtgärder som tillfälligt kommer att öka utbudet av utbildning, exempelvis medel för fler sommarkurser på universitet och högskola, medel för utökning av utbildningsplatser på folkhögskola samt satsningar inom regional yrkesinriktad vuxenutbildning.

Nya medel föreslås till 6 000 fler platser på sommarkurser på universitet och högskolor. Det innebär att mer pengar också måste skjutas till för studiemedel.

Även folkhögskolor får mer pengar.

Bland satsningarna på jobb finns också mer pengar till så kallade kombinationsutbildningar – yrkesutbildningar som varvas med SFI-studier. Regeringen, C och L lägger 779 miljoner kronor på detta i budgeten.

Känt sedan tidigare är att medel tillförs för att öka långtidsarbetslösas möjligheter att få jobb. Regeringen vill därför tillföra 448 miljoner kronor för matchningstjänster, extratjänster och introduktionsjobb.

Viss optimism

I måndags presenterade Magdalena Andersson en ny ekonomisk prognos för svensk ekonomi. Och även om regeringen har blivit lite mer optimistisk och räknar med rejäl fart i ekonomin från och med i höst, så är den höga arbetslösheten fortfarande ett stort problem.

I år spås arbetslösheten hamna på 8,7 procent och nästa år 7,9 procent. Särskilt mörkt ser det ut för de unga, utrikesfödda och personer utan gymnasieutbildning.

Tusentals nya långtidsarbetslösa tillkommer nu vecka för vecka. Om inte utvecklingen bromsas sprängs snart nivån 200 000 personer som varit utan jobb i ett år.

Sedan pandemin startade i början av förra året har regeringen och samarbetspartierna lanserat en rad krispaket. Dels för att hantera själva sjukdomen, dels för att rädda jobb och företag som drabbats av pandemin. Totalt handlar det om krisåtgärder för omkring 400 miljarder kronor så här långt. Men då har inte dagens vårändringsbudget räknats in.

TEXT: Maria Davidsson/Peter Wallberg/TT

Läs även: Nordea om vårbudgeten: Krisåtgärderna måste börja fasas ut

Läs även: Moderaterna: Regeringens vårbudget får "knappt godkänt"

Läs även: L vill inte göra om misstag från finanskrisen

TT Nyheter