Svenska bönder vittnar om ökade kostnader då priserna på insatsvaror stiger till följd av kriget i Ukraina. Det kan bli ett glapp på uppemot ett halvt år innan bönderna kommer att kunna ta del av prisökningarna på de varor de säljer.
– Vi skulle behöva ge mer direktstöd till jordbruksföretagen och nyttja EU-regelverket fullt ut, säger Martin Kinnunen (SD) till Bulletin.
Regeringen la i februari fram ett åtgärdsstöd till lantbruket inom ramen för vårändringsbudgeten. Regeringen vill satsa 700 miljoner kronor i stöd till det svenska jordbruket för att bland annat kompensera för de ökade drivmedelspriserna.
– På kort sikt är det viktigast att få ner bränslepriserna. Skatten bör sänkas till en lägstanivå, men vi ser även ett behov av en minskning av reduktionsplikten för att underlätta ytterligare för bönderna, säger Martin Kinnunen, jordbrukspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
LRF vill se ytterligare åtgärder
LRF vill se extraordinära åtgärder för att säkra den svenska livsmedelsproduktionen och försörjningstryggheten på sikt. Kriget i Ukraina har inte bara lett till högre priser på insatsvaror utan även ökade energi- och foderpriser. LRF skriver på sin hemsida att de stödpaket som regeringen la fram i februari kan dröja fram till årsskiftet.
– Vi ser att det kan dröja innan bönderna får betalt på uppemot ett halvt år. Just nu är det en störning i systemet och det bör bönderna kompenseras för, säger Kinnunen.
Brist på konstgödsel
Svenska skördar kommer att påverkas av tillgången på konstgödsel. Då priset på naturgas stiger, ökar även priset på konstgödsel då naturgas används i produktionen. Enligt Sverigedemokraterna ät priset på konstgödsel den mest akuta frågan på kort sikt.
– Det finns lager för i år men de kommer att minska. Bönderna kommer att vara oroliga att de inte kommer att kunna producera lika mycket. Det kan leda till att svenska konsumenter handlar importerad mat, men på längre sikt kommer det förhoppningsvis att stabilisera sig.
Läs även: SD får störst väljarstöd bland lantbrukarna – Centerpartiet rasar i ny mätning