
Regeringen har beslutat om höjt lönekrav för arbetskraftsinvandring. Samtidigt anser Liberalerna och deras partiledare Johan Pehrson (L) att det måste finnas undantag från kravet, något som Sverigedemokraterna inte vill ha.
Sverigedemokraterna håller inte med Liberalerna när det gäller frågan om undantag från riktlinjerna gällande lönekrav för arbetsinvandrare. Liberalernas partiledare, Johan Pehrson, menar att det är hans parti som lyft frågan om undantag.
– Vi behöver se de behov som svensk industri har av kompetens och att det även gäller delar av offentlig sektor, säger Pehrson.
Enligt en källa till Dagens Industri, DI, ska förhandlingarna mellan regeringspartierna och Sverigedemokaterna vara ”väldigt kärva”.
– SD vill strypa invandringen till vilket pris som helst, säger källan till DI.
Överenskommelse i Tidöavtalet
Vid förhandlingarna som resulterade i Tidöavtalet beslöt regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, tillsammans med stödpartiet Sverigedemokraterna, att arbetskraftsinvandring endast ska beviljas om arbetet ”i normalfallet” har en lönenivå motsvarande medianlönen, som i dagsläget ligger på 33 000 kronor i månaden.
Strax före jul klubbade riksdagen igenom en lagändring som öppnade för att Tidöpartiernas lönekrav skulle kunna klubbas igenom, samtidigt som det är regeringspartierna som ska fatta beslut om lönenivån.
Johan Pehrson anser att det behöver finnas möjlighet till undantag från lönekravet, en uppfattning han kommit fram till efter att ha lyssnat på näringslivsföreträdare och chefer i offentlig sektor, som ska vara oroade av att kravet kan leda till kompetensbrist.
Johan Pehrson menar att undantagen bör utformas utifrån specifika yrkesgrupper.
– Det handlar om det specifika, det kan vara skyddade yrkestitlar, det kan vara smala sektorer, säger Pehrson.
Enligt Dagens Industri ska statssekreterarna och Sverigedemokraternas chef för samordningskansliet kopplas in för att ta över förhandlingarna från tjänstemännen och på så sätt försöka att föra dem framåt.
Läs även: Utvisas på livstid till Eritrea trots anknytning på grund av lagändring