Facebook noscript imageSD om S-förslag att utvisa kriminella: ”Det finns mycket i övrigt att önska”
Nyheter
SD om S-förslag att utvisa kriminella: ”Det finns mycket i övrigt att önska”
Ludvig Aspling (SD) om de nya lagändringarna som föreslås träda i kraft i augusti. Foto: Tommy Pedersen/TT
Ludvig Aspling (SD) om de nya lagändringarna som föreslås träda i kraft i augusti. Foto: Tommy Pedersen/TT

Regeringen har beslutat att skärpa regelverket och göra det möjligt att utvisa utlänningar i större utsträckning. En proposition har överlämnats till riksdagen och de nya reglerna föreslås träda i kraft 1 augusti.
– Den här propositionen är små steg i rätt riktning men den är inte tillräcklig i förhållande till hur brottsutvecklingen ser ut. Till exempel berörs inte personer med flyktingstatus, säger Ludvig Aspling (SD).

Propositionen föreslår bland annat att straffvärdegränsen för när utvisning kan ske sänks från tolv till sex månaders fängelse beroende på brottets allvar. I vissa fall kommer brott som innebär ett angrepp på någons liv och hälsa kunna ligga till grund för utvisning.

Vidare föreslås högre krav på att utlänningar ska ha anpassat sig till det svenska samhället för att kunna undgå utvisning. Regeringen föreslår också att den nuvarande bestämmelsen som innebär att det krävs synnerliga skäl för att utvisa den som varit bosatt länge i Sverige tas bort.

– Det största problemet med den här propositionen är regeln om synnerliga skäl. Man tar bort regeln men det som händer i stället är att man säger att vistelsetiden, [tiden som en person bott i Sverige] ska beaktas när man gör anknytningsprövningen. Det är en prövning domstolen gör för att undersöka hur pass stark anknytning en person har till Sverige. Det är väldigt oklart hur tungt tiden kommer väga, säger Ludvig Aspling migrationspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna till Bulletin.

Inte tillräckligt tydlig

Ludvig Aspling säger att den regel man nu skapar inte är tillräckligt klar och tydlig och det finns en överhängande risk att domstolen kommer tillämpa regeln restriktivt. Man vill även ta större hänsyn till arbete, vilket Aspling anser är orimligt då man kan undgå utvisning bara för att man har ett jobb.

Ett annat problem menar Aspling är att man lämnar personer med flyktingstatus åt sidan.

– Personer med flyktingstatus berörs inte av detta. Det finns mycket i övrigt att önska. Men det är som vanligt med Socialdemokrater. Vi har lärt oss att vara glada över det lilla vi kan få, säger han.

De nya lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022.

Läs även: Lagförslag: Skatteverket får kräva biometriska data vid ID-kontroller

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu