”Etniska svenskar har mer rätt till Sverige – jag har ju invandrat.” Orden kommer från SD:s riksdagsledamot Nima Gholam Ali Pour i en lång intervju i DN om folkutbyte och vem som får kalla sig svensk.
Sverigedemokraternas riksdagsledamot Nima Gholam Ali Pour kom till Sverige med sin familj på 1980-talet. I höstas valdes han in som ledamot i Sveriges riksdag, och han har tidigare varit politisk sekreterare i Malmö kommun.
Nima Gholam har bott i Malmö sedan drygt 30 år och sett hur staden förändrats befolkningsmässigt.
I en lång intervju i DN ger han sin syn på den demografiska utvecklingen. Han väljer att använda sig av begreppet”folkutbyte# – väl medveten om att statsvetare kopplar ihop ordet med högerextrema konspirationsteorier.
– Det här är inte riktigt Sverige. Du kan ta hit någon från, säg, norra Sverige, och han skulle säga ”vad fan är det som har hänt?”
När Nima kom till Sverige i början på 80-talet var svenskar i majoritet. Numera har över 50 procent av invånarna i Malmö en annan bakgrund än svensk.
SCB:s stastistik visar att 57 procent av Malmöborna har ”migrationsbakgrund”.
– Det har skett ett folkutbyte i Malmö. Det är ett faktum. När jag kom till Malmö på 1980-talet var svenskar i majoritet. Och nu är svenskar – eller etniska svenskar då – i minoritet.
DN: Är du en del av folkutbytet?
– Det är vi väl. Det blir ju så. I statistiken tillhör jag dem som kallas personer med utländsk bakgrund.
DN: Ser du dig som svensk?
– Jag ser mig som svensk.
Enligt Nima kommer folkutbytetatt innebära att många etniskt svenska barn kommer att få växa upp i samhällen som domineras av barn med utländsk bakgrund. Islam kommer att vara en religion som får allt större inflytande i det offentliga.
Nima Gholam Ali Pour var tidigare engagerad i Socialdemokraterna men bytte parti när han insåg att partiet förnekade problemen med den förda migrationspolitiken.