Facebook noscript imageSD:s väljare ger tummen ner till regeringen
Politik
SD:s väljare ger tummen ner till regeringen
Regeringen får låga förtroendesiffror i ny mätning. Foto: Christine Olsson/TT
Regeringen får låga förtroendesiffror i ny mätning. Foto: Christine Olsson/TT

Sverigedemokraternas väljare ger regeringen tummen ner, enligt en förtroendebarometer från Medieakademin. 34 procent har förtroende för regeringen.
– Det är en exceptionell situation just nu, säger undersökningens ledare Toivo Sjörén.

Under tisdagsmorgonen släppte Medieakademin sin förtroendebarometer för 2023. Den visar på att regeringen har ett lågt förtroende. 34 procent av de tillfrågade har mycket stort eller stort förtroende för regeringen. Det ska jämföras med S-regeringen som fick 50 procent i mätningen för ett år sedan.

– Det är en exceptionell situation just nu, med hög inflation, diskussioner om elpriser, omvärldssituationen och räntehöjningar. Det är bistert för många hushåll och det är nog en av de stora förklaringarna, säger Toivo Sjörén, ledamot i Medieakademin och undersökningsledare.

Tummen ner från SD

Sverigedemokraternas väljare bidrar till stor del till regeringens låga förtroende; 33 procent av väljarna har mycket stort eller ganska stort förtroende för regeringen. Det är något högre än väljarna hos Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, där regeringen har lägst förtroende. Bland de moderata väljarna ligger förtroendet för regeringen på 70 procent.

Ju lägre förtroende för regeringen som SD:s väljare har, desto större press kan de sätta på den sittande regeringen.

– Ju sämre den där siffran är, ju mer måste de nästan agera, säger han.

Pandemin och Ukrainakriget spelade S i händerna

Den sittande regeringen kom in i en tid med lågkonjunktur, hög inflation och höjda räntor, vilket är bidragande till de låga siffrorna.

– Pandemin innebar en uppgång för Socialdemokraterna, sedan kom kriget och det stärkte dem ytterligare. Så det finns ett antal förklaringspunkter, men sedan har man lyckats bevara det, så man har en hög position, säger Sjörén.

Socialdemokraterna får högst förtroende bland partierna med 44 procent, tvåa är moderaterna med 29 procent.

Läs även: DN/Ipsos: Kris i KD, L och MP – samtliga under riksdagsspärren

Tomas Hedlundfakta

Förtroendebarometern

Medieakademins Förtroendebarometer har genomförts årligen sedan 1997.

Förtroendebarometern omfattar varje år dels ett antal centrala samhällsinstitutioner som exempelvis riksdagen, storföretagen, dags- pressen och radio-TV, dels ett antal specifika medier, bland annat SVT och TV4, samt ett antal specifika företag, som Ikea, Skandia och Volvo. Antalet bedömda institutioner varierar från år till år.

Undersökningen består av cirka 1 200 webbintervjuer med allmänheten 16 år och äldre och har genomförts av Kantar Public.

Fältarbetet för Förtroendebarometern 2023 ägde rum under perioden 8–13 februari.