Sverigedemokraterna är starkt kritiska till Socialdemokraternas nya proposition som syftar till att säkra ytterligare miljoner till partiets lotteriverksamhet – vars omsättning uppgick till 160 miljoner kronor år 2020.
– Socialdemokraterna riggar spelmarknaden till sin egen fördel, säger Jonas Andersson (SD), ledamot i kulturutskottet till Bulletin.
Regeringen har lagt fram en proposition i finansdepartementet ”En förstärkt spelreglering”. Propositionen, undertecknad socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och statsminister Magdalena Andersson, föreslår åtgärder för en tryggare spelmarknad samt syftar till att stärka konsumentskyddet på den kommersiella spelmarknaden.
I regeringens förslag undantas allmännyttiga spel från regleringen gällande bonusregleringar. SD menar att det nya lagförslaget från regeringen skulle innebära att ”allmännyttiga” aktörer likt socialdemokratiska lotterier får erbjuda hur många bonuserbjudanden som helst, vilket i längden skulle innebära en form av statligt sanktionerad uppmuntran till att spela på lotteri och nummerspel.
– I propositionen finns en del förslag som är bra. Men något som jag reagerat på är att man kallar propositionen för en ”förstärkt spelreglering”. Man ger bilden av att man ska stärka konsumentskyddet på olika sätt. Men när det här gäller undantaget som finns i lagstiftningen, gällande spel för allmännyttiga ändamål, där vill man i stället luckra upp reglerna så att man kan erbjuda bonusar oftare och mer. Man vill utöka möjligheten att erbjuda bonusar för att dra in ytterligare miljonbelopp till sitt eget parti, säger Jonas Andersson (SD).
Stor kassako för S
Andersson menar att argumentet från regeringen klingar falskt om att allmännyttiga spel är förenade med en låg risk – och därför inte behöver ett lika starkt konsumentskydd. Partiet har lagt in en följdmotion som ett svar på Socialdemokraternas proposition.
– Socialdemokraterna vill se fler bonusar till sina egna spelbolag, hur går det ihop med att stärka konsumentskyddet, frågar sig Andersson.
Socialdemokraternas eget Kombispel kommer att omfattas av det här förslaget som regeringen lägger fram, och S kommer att vinna mycket på det här, menar Andersson. Enligt Andersson finns en rapport från Folkhälsomyndigheten, Swelogs-2018, som visar att antalet svenskar med problematiskt spelande på lotterier och nummerspel är avsevärt många fler än vad som är fallet med exempelvis pokerspel och kasinospel.
– Om man ser till vilka som får bedriva lotteriverksamhet så här, så är det förbehållet civilsamhället och staten. Det är inte en konkurrensutsatt marknad på samma sätt. Så här ger man fördelar till sitt eget spelbolag, till exempel Kombispel. Sverigedemokraterna vill gärna se pengar till civilsamhället, men det här förslaget vilar på väldigt vaga grunder.
Läs även: Så etablerar sig allt fler svenska spelbolag på den amerikanska spelmarknaden