Under tisdagen uppdaterade Västerås stad det så kallade ”medborgarlöftet” med polisen i staden. Samverkansprojektet har pågått sedan 2019, där syftet är att få bort utsatta områden från polisens lista.
”Det saknas konkreta åtgärder, insatser och mätbara delmål”, skriver Erik Johansson, gruppledare för SD i Västerås i ett mejl till Bulletin.
I Västerås har staden tillsammans med polisen sedan 2019 haft ett samarbetsprojekt för att verka för en tryggare stad. ”Medborgarlöftet” som projektet kallas syftar till att ”verka för en stad där alla stadsdelar har socioekonomiskt goda förutsättningar och organiserad kriminalitet saknar fotfäste”.
Projektet sträcker sig fram till och med sista december 2023, var sjätte månad utvärderas projektet för att se om de aktiviteter som genomförts fått effekt. Utvärderingen sker med hjälp av forskare på området.
I Västerås styr Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i en mittenkoalition som kallas sig för Utveckling Västerås. Staffan Jansson (S) är kommunstyrelsens ordförande. Han har undertecknat medborgarlöftet tillsammans med Lars Jansson, lokalpolisområdeschef i Västerås. Staffan Jansson säger till SVT att arbetet syftar till att sätta fokus på de otrygga områden som finns i Västerås stad och att eventuella brister i arbetet kommer följas upp och rättas till vart efter.
Läs även: Uppgifter om skottlossning i Västerås – två personer sågs lämna platsen
Kulturella faktorer
Enligt Erik Johansson, gruppledare för SD i Västerås stad, speglar medborgarlöftet den sittande koalitionen och dess ideologi. Han menar att projektet relativiserar det faktum att det snarare är kulturella faktorer och inte socioekonomiska faktorer som ligger bakom den våldsamma utvecklingen i Västerås.
”Ett medborgarlöfte borde vara att tala sanning till att börja med. SD anser att det måste talas klarspråk så att invånarna förstår vad som menas. Vi måste sluta prata om socioekonomiska faktorer”, skriver han i ett mejl till Bulletin.
SD vill i stället se fler konkreta åtgärder som att installera fler kameror, fler patrullerande poliser, väktare, ordningsvakter och narkotikahundar.
”Det långsiktiga förebyggande arbetet måste in redan i förskolan och genomsyras av svensk kultur och västerländska värderingar som demokrati, yttrandefrihet och jämställdhet mellan könen”, skriver han.
Läs även: Ung man skjuten i Västerås