Facebook noscript imageSD: Underkänt språktest skäl till uppsägning
Nyheter
SD: Underkänt språktest skäl till uppsägning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen kommer inom kort att utreda ett språkkrav inom äldreomsorgen, detta eftersom Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, samt Coronakommissionen, rapporterat om bristande svenska inom äldreomsorgen. Sverigedemokratena uppger att de vill att personal som inte klarar ett språktest ska kunna sägas upp.

Regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna har i Tidöavtalet kommit överens om att ta fram ett förslag på hur språkkrav för omsorgspersonal kan se ut. De fyra partierna ska förhandla, internt på socialdepartemetet, för att ta fram en utredning.

Sverigedemokraterna har dock redan uttalat sig om vad man vill se för krav på personal som arbetar inom äldreomsorgen.

– Den primära ingången är att säkerställa att vi får en god och trygg omsorg om våra äldre. Och den har tyvärr fallerat i dag på sina ställen på grund av att man har brister i språket, säger Linda Lindberg, SD:s socialpolitiska talesperson, till TT.

SD-kravet gäller främst de som nyanställs inom omsorgsvården, men kan i viss mån även påverka de som redan är anställda.

– Inspelen är först och främst att språkkraven ska ställas på nyanställd personal. Klarar man inte av det då är man helt enkelt inte anställningsbar. Personal som redan är anställd, där tänker vi att där bör man också få lov att göra ett språktest.

Kravet på språktest för personal som redan är anställd kommer dock att ha en ventil där den berörda personen får ett år på sig att läsa svenska på egen hand utanför arbetstid. Personen behåller under den tiden sin anställning, men utbildningen ska inte betalas av arbetsgivaren.

Vi har sett att man inom andra utbildningar kan gå och läsa om och läsa om under en väldigt lång tid. Och det stärker inte syftet.

Klarar man ändå inte testet är det skäl för uppsägning, bekräftar Linda Lindberg.

Tidigare utredning

Efter påtryckningar från den dåvarande oppositionen gav den förra mandatperiodens regering Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett stöd för språkbedömning för anställda i äldreomsorgen. Stödet, i form av en manual, skickades in till regeringen under tisdagen. Manualen ska kunna användas av chefer, HR-personal eller vid rekrytering.

I manualen finns exempel som tydliggör vad personal som arbetar inom äldrevård bör klara av. Exempelvis beskriva hur tandborstning går till, småprata om väder och fritidsintressen eller förklara de olika stegen i en förflyttning från säng till rullstol.

Personalen ska även klara av att använda rätt terminologi inom olika områden, exempelvis läkemedel, måltider eller beskrivning av symtom.

Tidigare har både Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och Coronakommissionen rapporterat om bristande svenskkunskaper inom äldreomsorgen. Sverigedemokraternas Linda Lindberg anser att det är särskilt viktigt att undersköterskor och personal som arbetar nära brukarna kan läsa, skriva, förstå och tala svenska.

Trots förändringar i kraven på personalen anser hon inte att det kommer att innebära svårigheter att hitta kompetent personal.

Nej, det kan jag inte tänka mig. För det här höjer också tryggheten och säkerheten rent kollegialt på en arbetsplats.

Läs även: Rikspolischefens första ord efter Löfvings död: ”Saknar Mats”

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu