Facebook noscript imageSD vill ta bort EU-medlemskapet från grundlagen: ”Stark signal”
Politik
SD vill ta bort EU-medlemskapet från grundlagen: ”Stark signal”
Charlie Weimers (SD) vill se röda linjer mot Bryssel. Foto: Fredrik Persson/Lars Pehrson/SvD/TT
Charlie Weimers (SD) vill se röda linjer mot Bryssel. Foto: Fredrik Persson/Lars Pehrson/SvD/TT

Sverige bör ta bort skrivningarna om EU-medlemskapet från grundlagen. Det menar EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) som vill att Sverige får ett bättre utgångsläge i förhandlingarna med EU. – Det måste finnas en gräns för EU-centralismen i Bryssel, säger han till Bulletin.

I en gemensam debattartikel för Aftonbladet med partiledaren Jimmie Åkesson skriver Weimers om hur Sverige bör avslägsna formuleringen om EU-medlemskapet från grundlagen. Till Bulletin utvecklar han sitt resonemang.

– Sverige måste skicka en stark signal till Bryssel om att vi inte accepterar uppbyggnaden av ett Europas förenta stater. Att det måste finnas en gräns för EU-centralismen i Bryssel, säger Weimers.

Han fortsätter:

– Genom att ta ut formuleringen om EU-medlemskapet ur grundlagen så visar vi som medlemsstat att det finns röda linjer för Sverige. Att vi vet var dörren finns om man fortsätter i riktningen mot en superstat.

Var går den här röda linjen?

– Det har vi inget formellt beslut på. Men för mig personligen så är det väldigt tydligt att om den svenska vetorätten vad gäller skattefrågor och EU-budgeten försvinner, då måste vi lyfta frågan om Sveriges framtid i EU.

Kritisk till svenska förhandlingar

Weimers och Sverigedemokraterna anser att svenska regeringar gång på gång har lagt sig alldeles för platta i förhandlingarna med EU.

– För det första röstar Sverige för 97 procent av alla förslag som passerar rådet. Det är att jämföra med britterna som röstade ja i 85 procent av fallen, vilket indikerar mycket större kampvilja när det kommer långtgående centraliseringsförslag.

– Nummer två är att man nästan aldrig hotar, än mindre använder det svenska vetot. Inte ens i det här läget inför en stundande budgetförhandling så är EU-ministern beredd att säga att om förhandlingsresultatet leder till en avsevärd höjning av den svenska EU-avgiften, så är vi beredda att använda vårt veto.

Exemplen på när svenska politiker har misslyckats i förhandlingarna med EU är många, menar Weimers. Bland annat hänvisar han till EU:s coronafond som i mars 2021 godkändes av Sveriges riksdag.

– Inte ens när man valde att besluta om gemensam skuldsättning och nya EU-skatter för att finansiera coronafonden så var den svenska regeringen beredd att lägga in ett veto.

”Positiv tendens”

Trots kritiken ser Charlie Weimers en viss förändring med nuvarande regering.

– Jag ser ju en positiv tendens, och det är att Sverige säger nej fler gånger än tidigare. Och vi vill ju stärka den tendensen, säger han.

– Med ett starkt stöd för Sverigedemokraternas linje om en tuffare EU-strategi tror jag att det kan tvinga inte minst Tidöpartierna till självrannsakan.

Läs även: Weimers (SD): Gör det jobbigt för islamister att vara i Sverige

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu