Facebook noscript imageSenaten säger ja – USA undviker nedstängning
Utrikes
Senaten säger ja – USA undviker nedstängning
Senatens ledare Chuck Schumer (Demokraterna). Arkivbild: Foto: J. Scott Applewhite
Senatens ledare Chuck Schumer (Demokraterna). Arkivbild: Foto: J. Scott Applewhite

USA:s senat har sagt ja till ett tillfälligt kompromissförslag angående budgeten som förhandlats fram mellan demokrater och republikaner och landets statsapparat slipper nu att stängas ner de närmaste 45 dagarna i väntan på en längre överenskommelse. Stödet till Ukraina har slopats – men president Joe Biden räknar med att få det på plats igen.

Biden, som kort efter kongressens godkännande formellt skrev under lagförslaget, lovordar i ett uttalande det faktum att parterna lyckades komma överens och på så vis undvek ”en onödig kris som hade åsamkat onödig smärta för miljontals hårt arbetande amerikaner”.

Omröstningen i senaten – den andra i ordningen efter att representanthuset sagt ja – kom bara timmar innan tidsfristen löpte ut vid midnatt lokal tid och ger en frist fram till 17 november att komma fram till en långsiktig överrenskommelse.

I kompromissen, som förhandlats fram av representanthusets republikanske talman Kevin McCarthy, finns ett avsnitt om stöd till naturkatastrofer – en passus som Vita huset har krävt. Men budgetposten för ekonomiskt stöd till Ukraina har tagits bort.

Den tillfälliga kompromissen (”stopgap measure”) kommer ge kongressen mer tid att ”få saker gjorda”, sa Kevin McCarthy under en pressträff.

Slopat Ukrainastöd

Biden räknar dock med att stödet till Ukraina, som varit en central fråga i den politiska röran om budgeten, ska återställas vid ett senare tillfälle.

”Vi kan inte under några omständigheter tillåta att det amerikanska stödet för Ukraina avbryts. Jag räknar fullt ut med att talmannen (Kevin McCarthy) kommer att stå fast vid sitt engagemang för det ukrainska folket och säkerställa stödet för Ukraina vid detta kritiska ögonblick”, säger Biden i sitt uttalande.

Republikanerna har majoritet i representanthuset men under den aktuella omröstningen krävdes två tredjedels majoritet för att få förslaget godkänt av kammaren. Det innebar att republikanerna behövde hjälp från demokraterna för att få igenom kompromissen.

Totalt 14 nedstängningar

Och det fick de. Röstsiffrorna slutade 335 mot 91 och 90 av dem som röstade nej till förslaget var republikaner. I senaten röstade 88 ledamöter för och 9 mot.

Under nedstängningar permitteras personal på vissa federala myndigheter och verksamheter som finansieras av USA. Men de delar av statsapparaten som betraktas som kritiska – som rättsväsendet, försvaret och kontrollerna av USA:s luftrum – fortsätter jobba, i extremfall utan att de anställda får lön.

Det har sedan 1981 varit totalt 14 federala nedstängningar i USA. Den längsta varade i 35 dygn, 2018–2019.

Kevin McCarthys framtid

För Kevin McCarthy kan överenskommelsen leda till att han riskerar en omröstning om sin roll som talman. Några av de mest kritiska republikanerna – som Floridas Matt Gaetz – har på sociala medier börjat lufta idén om att väcka misstroende och få till en omröstning.

Ett av villkoren som Kevin McCarthy gick med på när han tillträdde som talman var att det skulle räcka med att en enda ledamot i representanthuset begärde omröstning för att så skulle ske.

Idag finns ingen utmanare till McCarthy, så även om det blir en omröstning finns ingen ersättare.