Regeringen skjuter till sex miljarder kronor extra till vården i vårändringsbudgeten. Samtidigt ska den ekonomiska granskningen av regionerna stärkas.
Regionerna får sex miljarder extra i form av generella statsbidrag.
Det meddelar Tidöpartierna på en pressträff.
Enligt statsminister Ulf Kristersson (M) beror krisen i regionerna på kort sikt främst på att inflationen har drivit upp pensionskostnaderna.
– Det har alla regioner fått erfara. I region Skåne är underskottet nästan identiskt med inflationens påverkan på pensionskostnaderna, säger han.
Ökad byråkrati
På lång sikt är problemen däremot mer strukturella, enligt Kristersson. Han säger att ”byråkratin vuxit väsentligt på vissa håll” utan att vilja peka ut någon specifik region.
– Statens förväntan är att pengarna ska användas för att undvika generella uppsägningar av sjukvårdspersonal, säger han och tillägger att han räknar med att regionerna kommer att använda pengarna ”på ett klokt sätt”.
På frågan om de sex miljarderna kommer att räcka för att undvika uppsägningar av vårdpersonal säger Ulf Kristersson att bedömningen är att det är vad som behöver skjutas till från statens sida.
– Men det kommer inte att räcka med kortsiktiga ekonomiska insatser, säger han.
Ska granskas
Regeringen kommer också att öka granskningen av regionerna, för att undvika att pengar ”försvinner i svarta hål”, enligt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).
– En särskild regiongranskningsfunktion ska granska den ekonomiska situationen med fokus på ändamålsenligt resursutnyttjande. Det arbetet ska påbörjas snarast, säger han.
Utöver det ska en effektivitetsdelegation tillsättas.
Organisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) har beräknat att regionerna, som har ansvar för sjukvården, går med 24 miljarder i underskott 2024.
Regeringens vårändringsbudget presenteras i sin helhet den 15 april.