Facebook noscript imageSida: Allt färre nås av svenskt bistånd
Ekonomi
Sida: Allt färre nås av svenskt bistånd
Biståndet försvinner på vägen – hög inflation är en av bovarna. Foto: Pontus Lundahl/Karel Prinsloo/AP/TT
Biståndet försvinner på vägen – hög inflation är en av bovarna. Foto: Pontus Lundahl/Karel Prinsloo/AP/TT

Den svenska biståndsmyndigheten Sida bistår årligen med flera miljarder till humanitära insatser i världen. I år ligger 4,6 miljarder i budgeten att fördela. Myndigheten varnar dock för att allt färre nås av biståndet, bland annat på grund av den höga inflationen.

I år delar biståndsmyndigheten Sida ut 4,6 miljarder kronor i bistånd. Men på grund av hög inflation och skenande mat- och bränslepriser riskerar allt färre att nås av biståndet, konstaterar myndigheten.

Sida menar att årets stöd är rekordstort och går till de mest allvarliga behoven i världen.

”Vi beslutar om stöd till 31 svåra kriser där fler människor är i behov av stöd i dag, samtidigt som resurserna för humanitärt stöd från givare har minskat”, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd, i ett pressmeddelande.

De humanitära insatserna anses ha blivit dyrare i samband med prisstigningen på mat och bränsle.

”De redan för små resurserna räcker helt enkelt till färre antal personer, vilket är mycket oroande”, fortsätter Sida-chefen.

Fördubbling av stödbehov

Behovet av humanitärt stöd har fördubblats jämfört med för tre år sedan, rapporterar TT med hänvisning till FN. Över 348 miljoner människor världen över är i dag beroende av stöd, där kriserna i Ukraina, Etiopien och Afghanistan år 2022 stod för en stor del av det ökade behovet. Även jordbävningen i Syrien och Turkiet tidigare i år har förvärrat situationen för flera miljoner människor.

Samtidigt som behoven ökar följer finansieringen inte samma kurva, enligt FN:s kontor för humanitär hjälp, Ocha. Sida menar att detta innebär att vikten av att prioritera rätt ökat.

Läs även: Svenskiraniern Habib Chaab avrättad trots vädjan från Sverige

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu