Facebook noscript imageSida: Fortsätt ge bistånd till Palestina
Nyheter
Sida: Fortsätt ge bistånd till Palestina
Nu mer än någonsin är viktigt för omvärlden att visa sitt engagemang för Palestina, menar Sida. Foto: Johan Nilsson/Pontus Lundahl/TT
Nu mer än någonsin är viktigt för omvärlden att visa sitt engagemang för Palestina, menar Sida. Foto: Johan Nilsson/Pontus Lundahl/TT

Inga biståndsaktörer lever upp till kravet om att förbehållslöst fördöma terrorgruppen Hamas. Men det är inget hinder för att fortsätta att ge bistånd till Palestina tycker den svenska biståndsmyndigheten Sida som släppt en rapport. Nu kommenterar biståndsminister Johan Forssell (M).

– Vi har gjort en grundlig översyn enligt en konsekvent metodik och inte kunnat se att svenskt stöd hamnat i händerna på terrororganisationer. Vår bedömning är därför att det inte finns hinder för att återuppta utbetalningarna till pågående och avtalade biståndsinsatser i Palestina, i ett pressmeddelande.

Det var den 10 oktober, tre dagar efter Hamas brutala terrorattack, som regeringen meddelade att Sida får i uppdrag att göra en översyn av biståndet till Palestina. Under tiden pausades utvecklingsbiståndet till Palestina medan det humanitära biståndet kvarstod.

Sidas uppdrag var att säkerställa att inga pengar gick till ”aktörer som inte förbehållslöst fördömer Hamas, utför våld, hotar eller uppmuntrar till våld mot staten Israel eller dess befolkning, som driver en antisemitisk agenda och personer som har samröre med sådana aktörer”.

Beslutet att ge Sida det uppdraget sågades emellertid av en del bedömare. Däribland terrorforskaren Magnus Norell.

– Att ge Sida i uppdrag att göra en översyn av biståndet till Palestina är som att be en vit jury i Georgia på 20-talet att reda ut lynchrisker, sade han till Bulletin.

Läs mer: Norell: Svenskt bistånd hjälper Hamas terror

Inga aktörer lever upp till krav

På fredagen släpptes Sidas rapport om översynen av biståndet. I den fastslår man att samtliga av myndighetens samarbetspartners ”fördömer våld mot civila och brott mot internationell rätt, av den typ som Hamas har gjort sig skyldig till”. Enligt myndigheten har man inte kunnat se att svenskt bistånd gått till Hamas.

Samtidigt medger de att inga aktörer fullt ut lever upp till kravet om att förbehållslöst fördöma Hamas, något som den proisraeliska föreningen Med Israel för fred tidigare har uppmärksammat.

”När det gäller formuleringen ’inte förbehållslöst fördömer Hamas eller andra terroristorganisationer’, konstaterar Sida att om denna formulering ska tolkas som ’ensidigt fördöma Hamas utan att kritisera Israel eller att peka på konfliktens grundorsaker’, saknas samarbetsparter i Palestina som helt skulle leva upp till ett sådant krav, FN-systemet inkluderat.”

Vidare konstaterar de att för att bedriva verksamhet i Gaza har det inte varit möjligt att undvika ett ”visst samröre” med Hamas. Men några fall där bistånd har vidareförmedlats till organisationer listade på EU:s sanktionslista har man inte kunnat finna.

I en skriftlig kommentar till Bulletin säger biståndsminister Johan Forssell följande angående rapporten:

”UD mottog i fredags Sidas återrapportering på sitt regeringsuppdrag avseende utvecklingsbiståndet till Palestina. Det är prioriterat för regeringen att svenska skattepengar används på rätt sätt. Vi ska därför nu noggrant analysera och utvärdera innehållet för att bedöma om det finns utestående frågor som behöver kompletterande underlag. Jag återkommer med besked när sådant finns.”

Manar till bojkott – får mångmiljonbidrag

Bulletin har tidigare rapporterat om hur organisationen Palestinagrupperna årligen har fått mångmiljonbidrag av Sida. På sin hemsida beskriver sig Palestinagrupperna som en del av den ”internationella BDS-rörelsen” (Bojkott, desinvestering och sanktioner, reds. anm.) och anklagar Israel – utan grund – för apartheid.

BDS-rörelsen uppmanar till bojkott av israeliska företag och sanktioner mot Israel. I Tyskland har BDS-rörelsen sedan 2019 varit klassad som antisemitisk.

Läs mer: Palestinagrupperna uppmanar till Israelbojkott – fått miljoner av Sida

I Sidas rapport uppmärksammas Bulletins artikel om att organisationen de stödjer har propagerat för sanktioner mot Israel och bojkott av israeliska varor.

”Det bör noteras att Palestinagruppernas kampanj inte har finansierats av Sida, utan man använder egna medel för denna typ av opinionsbildning”, skriver Sida.

Under åren 2023-2027 har planen från Sida varit att Palestinagrupperna årligen ska få 4,5 miljoner kronor i bidrag via ForumCiv, som är en organisation som samordnar biståndsprojekt.

Palestinagrupperna har även ställt sig bakom kampanjer för så kallade walk outs på högskolor och universitet. Där studenter – och lärare – vid ett visst klockslag går ut från lärosalar och manifesterar mot Israel.

Vill se ökat engagemang

Trots tidigare nämnda omständigheter står det i en av rapportens övergripande slutsatser att Sida inte har ”identifierat någon nu aktuell samarbetspart där regeringsuppdraget föranleder oss att inte återuppta samarbetet.”

Sida menar också på att det nu mer än någonsin är viktigt för omvärlden att visa sitt engagemang för Palestina.

– Om Sverige och likasinnade givare skulle dra tillbaka sitt engagemang i Palestina skulle det gynna extrema och kompromisslösa krafter och dessutom undergräva Sveriges aktörsroll, i Palestina men också i regionen, säger Göran Holmqvist.

Läs även: Forssell (M) duckar om biståndspengar till Israelfientlig organisation

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu