Facebook noscript imageSista chansen för Le Pen i regionalval
Nyheter
Sista chansen för Le Pen i regionalval
Nationell samlings partiledare Marine Le Pen under den första omgången i de franska regionalvalen den 20 juni. Foto: AP/TT
Nationell samlings partiledare Marine Le Pen under den första omgången i de franska regionalvalen den 20 juni. Foto: AP/TT

Vallokalerna står öppna för andra och sista rundan i de franska regionalvalen. Men förra veckans första valomgång blev en besvikelse för bägge kandidater som hoppas på att säkra makten i nästa års presidentval.

Marine Le Pens parti, det högerpopulistiska och nationalkonservativa Nationell samling, (RN) hade räknat med framgång i minst fem regioner i förra söndagens första runda.

Men resultatet blev en besvikelse – bara i Provences-Alpes-Côte d’Azur, där städer som Marseille och Cannes återfinns, ligger RN:s kandidat i ledning inför slutomgången – och dessutom med betydligt knappare marginal än väntat. Att ta kontrollen över den sydfranska regionen för första gången skulle innebära en enorm skjuts för Le Pens strävan mot presidentposten, enligt bedömare.

Väcker hopp hos högern

Många ser regionalvalen som en generalrepetition inför nästa års presidentval, men varken president Emmanuel Macron eller hans förutspådda huvudkonkurrent Le Pen hade skäl att fira efter den första rundan. Macrons socialliberala parti Republiken på väg (LREM) har nu i stort sett noll chans att ta kontroll över en enda region i dagens andra valomgång.

I stället ser landets gamla traditionella partier hittills ut att bli vinnarna, däribland konservativa Republikanerna (LR) och socialdemokratiska Socialistpartiet (PS). Framgångarna har väckt hopp hos både högern och socialisterna inför 2022 års maktkamp.

Visa upp sig

Förra söndagens valdeltagande – 34 procent – var det lägsta sedan 1958 års regionalval. Le Pen kallade valdeltagandet ”en medborgerlig katastrof”.

En särskild utmaning är att få landets unga till valurnorna – förra söndagen valde nästan 90 procent av Frankrikes 18–24-åringar att stanna hemma, enligt The Guardian. I en opinionsmätning i torsdags uppgav bara 36 procent av den totala väljarkåren att de planerar att rösta i dagens andra valrunda.

De franska regionalvalen rör 18 regioner och handlar i praktiken bland annat om företagsstöd, regional kollektivtrafik och gymnasieskolor – men framför allt är de en viktig arena för rikspolitiker att visa upp sig och vinna nya väljare. Vallokalerna stänger klockan 20 i kväll.

Läs även: Risk för varubrist i Storbritannien

fakta

Frankrikes regionalval

Årets franska regionalval inleddes med en första omgång den 20 juni och avslutas med omgång två den 27 juni.

I slutomgången deltar de partilistor som fått minst tio procent av rösterna i första omgången. De som fått minst fem procent tillåts i sin tur gå ihop med någon annan.

Den lista som får flest röster i slutomgången får sedan automatiskt en extra tilldelning på 25 procent av mandaten, oavsett röstetal, för att säkra en stabil majoritet.

Regionerna bestämmer bland annat över företagsstöd, regional kollektivtrafik och gymnasieskolor.

Totalt har Frankrike i dag 18 regioner, varav 13 i Europa.