När klockan slår midnatt är det inte bara året som blir nytt. För Storbritannien väntar en ny verklighet då de särskilda övergångsreglerna efter EU-utträdet slutar gälla.
"Ögonblicket är äntligen här och nu är tid att fånga det", säger premiärminister Boris Johnsson i ett uttalande.
I 48 år har Storbritannien samsats med resten av EU i en relation som ofta varit turbulent. Processen att lämna unionen har varit lång och komplicerad.
Landets öde ligger nu i britternas händer, säger Boris Johnson.
"Klockan 23 den 31 december markerar en ny början i vårt lands historia och ett nytt förhållande med EU som största bundsförvant", säger han i ett uttalande.
Själva utträdet kom redan den sista januari i år, men i kväll klockan 23 brittisk tid, midnatt i många andra europeiska länder, slutar de övergångsregler som införts för att både företag och allmänheten ska kunna anpassa sig till brexit att gälla.
Big Ben ringer
I London ska Big Ben slå klockan 23 när övergångsperioden officiellt över, trots att klockan för det mesta har stått tyst sedan 2017 på grund av renoveringar. Delvis uppges ringningen göras som ett test inför att klockan ska slå in det nya året en timme senare.
Inga formella evenemang har planerats för klockslaget, på grund av coronapandemin.
Det var sommaren 2016 som det brittiska folket röstade för att lämna EU, ett valresultat som lett till stora slitningar inom landet. Efter själva utträdet för elva månader sedan har sedan förhandlingar om ett frihandelsavtal med EU pågått, och beskedet om att ett sådant nåtts kom på julafton. Tanken är att avtalet, som undertecknades av premiärminister Johnson i direktsänd tv under onsdagen, ska mildra effekten av landets utträde.
– Brexit är inte ett slut, utan en början, sade Boris Johnson till parlamentet bara timmar innan församlingen godkände handelsavtalet på onsdagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Även drottning Elizabeth har gett sitt godkännande, rapporterar The Guardian.
Efter midnatt kommer bland annat EU:s regler om fri rörlighet inte längre att gälla mellan Storbritannien och EU:s medlemsländer.
Fortsatt samarbete
Oppositionsledaren och brexitmotståndaren Keir Starmer säger att hans parti Labour kommer att arbeta för "större välstånd, rättvisa och möjligheter" då landet går sin egen väg.
– Jag tror att våra bästa år ligger framför oss.
Storbritannien är det första landet att lämna EU, men kommer bland annat att fortsätta att samarbeta med EU när det gäller inre säkerhet, främst brottsbekämpning, och kommer även i fortsättningen att ha möjlighet att delta i vissa EU-program.
TEXT: KRISTIN GROTH/TT