Facebook noscript imageSjälvförsvarsmålet: ”Min klient handlade i nödvärn”
Nyheter
Självförsvarsmålet: ”Min klient handlade i nödvärn”
Männen tog sig in lägenheten genom att klättra på balkongerna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Männen tog sig in lägenheten genom att klättra på balkongerna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På måndagen avslutades rättegången mot den 22-åring som misstänks för två fall av dråp efter att han blev överfallen i sin lägenhet i Ulricehamn en natt i september.

Åklagaren Martin Svensson yrkade i på fängelse i sju år för dråp.

22-åringens advokat, Mia Sandros, menar att mannen handlade i självförsvar:

– Faran var akut och 22-åringen saknade handlingsalternativ, sa hon i rätten, enligt Borås Tidning, som bevakat rättegången på plats.

– Han har haft rätt till nödvärn, han har inte haft uppsåt att allvarligt döda eller skada. När min klient med kniven i sin hand försvarar sig har han ett enda uppsåt, och det är att freda sig. Han märkte inte ens att angriparna träffades av kniven. Så, min klient ska gå fri från ansvar enligt frågan om nödvärn och nödvärnsexcess.

Efter rättegången kom beslutet att 22-åringen ska sitta fortsatt häktad i väntan på dom.

Domstolens beslut i häktningsfrågan efter avslutad förhandling brukar fungera som en fingervisning om utfallet i domslutet.

”Ingen tid för eftertanke”

Rättegångens sista dag gick Mia Sandros igenom tidigare nödvärnsfall som har prövats i Högsta domstolen.

Hon hänvisade bland till ”Vallåkrafallet”, där frågan om nödvärn, putativt nödvärn och nödvärnsexcess togs upp.

– Det handlade om en man som angreps av flera gärningsmän i sitt hem. De kom aldrig in i hans hem, utan stod utanför. Det är en stor skillnad från vårt fall. Mannen sköt utan förvarning, genom ytterdörren, och de bägge männen dog, säger hon och fortsätter:

– Han döms till två års fängelse i hovrätten, eftersom våldet inte varit försvarligt och faran inte har varit helt akut.

– Min klients situation skiljer sig från Vallåkrafallet och de övriga fall som har nämnts. Där bedömdes alternativ finnas. Det fanns tid för eftertanke och reflektion. Inget av det fanns för min klient. Han utsattes för ett livshotande angrepp och inga alternativ stod till buds.

25 knivhugg

Åklagare Martin Svensson lyfte fram det faktum att 22-åringen inte valde att ringa SOS alarm förrän efteråt, när två personer ligger döda i hans lägenhet. Det är anmärkningsvärt, menade åklagaren, att 22-åringen inte ringer 112 när han ligger i sängen i början av angreppet och telefonen måste vara nära till hands. Detta trots att det funnits en hotbild mot honom sedan tidigare.

– Istället går han och hämtar den mycket dödliga kniven som ligger i garderoben, sa Martin Svensson, enligt Borås Tidning.

Åklagaren pekade också på offrens skador. Det rör sig om åtminstone 25 knivhugg som har utdelats mot de både dödade männen.

– Det våld han (22-åringen, red. anm) har utövat är uppenbart oförsvarligt, säger åklagaren.

Angreps i hemmet

Det var natten mot den 14 september förra året som 22-åringen och hans 17-åriga flickvän vaknade av att någon slet i dörrhandtaget och brevlådan till lägenheten där de befann sig.

Strax efteråt hörde de hur någon klättrade upp mot deras lägenhet på tredje våningen via balkongerna i huset.

22-åringen plockade då fram en jaktkniv som han förvarade i en garderob.

Strax därefter kom två män upp på 22-åringens balkong, krossade glasrutan och tog sig in i lägenheten. Flickvännen flydde in på toaletten och de två männen och 22-åringen konfronterades i köket.

Dom meddelas fredagen den 5 maj.

Jonas Hållén

Reporter
mail: jonas.hallen@bulletin.nu