Trots hög beläggning på skidorterna är inte sjukvårdschefen i Jämtland-Härjedalen orolig inför sportlovet. Hon uppmuntrar människor att komma.
– Vi har riggat för det här, säger Maria Söderkvist.
Förberedelserna inför fyra veckors sportlov, som drar i gång idag, har pågått hela hösten och vintern. Trots pandemin väntas hög beläggning på många skidorter, på vissa håll högre än normalt.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist säger att jul- och nyårshelgerna gick bra smittomässigt, vilket gör att regionen känner ett visst lugn inför sportloven.
– Det gick alldeles utmärkt över jul och nyår, så vi känner oss nog lite lugnare i att vår planering fungerar, för det var väldigt mycket folk i fjällen då.
Tar hand om benbrott
Belastningen på akutmottagningarna i Jämtland-Härjedalen ökade då inte procentuellt jämfört med säsongerna 2019 och 2020. Runt 20 akutoperationer genomfördes och många som kom på besök var från Stockholmstrakten.
– Sedan är det många som skadar sig i backen och som inte behöver mer än kanske röntgas eller få en skena, och dem tar vi också hand om, säger Maria Söderkvist.
De som blir lindrigt sjuka kommer att tas om hand och sedan skickas hem i hopp om att hemorten kan ta hand om dem.
TT: Ni vill att människor trots allt åker till skidanläggningarna?
– Ja, men att man följer Folkhälsomyndighetens regler och råd, följer Skistars riktlinjer om vad som gäller i liftköer, om man ska handla på Ica, äta ute. Det är ingenting som ska tullas på.
Kan provta många
Trots att regionen inte nyttjar all testkapacitet just nu har man skalat upp inför sportlovet i samråd med Folkhälsomyndigheten. Maria Söderkvist beskriver testkapaciteten som god. I Åre har extra sjuksköterskor anställts som hanterar hela kedjan med registrering, provtagning och smittspårning.
Även skidturisttäta Dalarna har skalat upp sina provtagningsmöjligheter inför sportlovet, bland annat i Sälen.
– Det finns en väldigt hög tillgänglighet på provtagningen och vi tror att den är tillräckligt väl tilltagen, så alla som blir sjuka ska kunna ta prover och få svar, säger Roger Larsson, chefläkare inom primärvården i Region Dalarna.
Transporter med prover går varje dag till ett laboratorium i Stockholm. De som testar sig ska därför kunna få svar inom ett dygn.
Risken, som han ser det, är om människor reser till Dalarna med tåg. Om någon i familjen blir sjuk måste kanske alla åka hem igen, och då är det inte jättebra att sitta på ett tåg.
Minskad smittspridning
Vårdmässigt finns det en hygglig kapacitet, och möjlighet att skala upp, även om det lokalmässigt är svårt. Alla som drabbas av benbrott kan inte vårdas i Sälen och Idre.
– Vi känner oss väl förberedda, man jag kan inte säga något annat än att det finns en viss oro hos personalen och en anspänning i hela organisationen, säger Roger Larsson.
Oron fanns för ökad smittspridning under jul och nyår men den har man inte sett av. Under vecka 53 hade regionen 1 266 positiva fall, förra veckan 307 positiva fall. De flesta som smittades bodde, precis som för Jämtland-Härjedalens del, inte utanför länet. Nu har minskningen dock avstannat.
– Folk får gärna komma till Dalarna och åka skidor, men det är jätteviktigt att man ser över sina transportsätt, och att man håller sig i sin stuga. Man går inte ut i onödan och träffar människor.
TEXT: Niklas Svahn/TT