Liberalerna i Stockholm är klart emot partistyrelsens förslag i regeringsfrågan. Om Sabuni förlorar i partirådet blir det svårt för henne att sitta kvar, säger ordförande Anna-Lena Johansson.
Men i Skåne lutar det åt stöd för den nya linjen.
Stockholmsförbundet ställer sig bakom att januarisamarbetet ska upphöra när budgeten läggs för 2022. Man är också positiv till ett maktskifte med ambitionen att de borgerliga partierna i den forna alliansen sitter i regering.
Men att kunna förhandla med såväl Sverigedemokraterna som Vänsterpartiet i en eventuellt framtida regering är helt otänkbart.
Med röstsiffrorna 14–1 ställde sig det största L-förbundet bakom en reservation i partistyrelsen från Jan Jönsson och Christer Nylander.
Garanten i mitten
Därmed stödjer Stockholmsförbundet linjen att de borgerliga partierna, om de hamnar i minoritet, i första hand söker stöd från Miljöpartiet. Om inte det är möjligt ska L gå i opposition.
– En sak som väldigt många tar upp är att vi ska vara garanten i mitten, sedan vill vi förstås ha en borgerlig regering och sitta i den men inte till vilket pris som helst, säger Anna-Lena Johansson, ordförande för L i Stockholms län.
Hon var en av dem som reserverade sig i omröstningen i partistyrelsen i fredags.
– Jag förstod att jag hade mitt län bakom mig i den här frågan. Jag var ganska säker på det, och det visade ju den här omröstningen.
Liberalernas syn på frågan om att kunna ta aktivt stöd av SD avgörs på ett partiråd den 28 mars. Där har Stockholmsförbundet tolv ombud som får rösta som de vill. Partirådet består av partistyrelsen och 65 ombud utsedda av förbunden samt två ombud för Liberala Ungdomsförbundet, varav ett ska tillhöra Liberala studenter, samt ett ombud för Liberala kvinnor.
TT: Kan Nyamko Sabuni sitta kvar om hon förlorar på partirådet?
– Det blir säkert svårt, jag skulle inte kunna göra det. Men det är hennes beslut och där är vi inte än.
”Oerhört sorgligt”
Johansson framhåller samtidigt att om Nyamko Sabunis linje går igenom på partirådet så finns det andra medlemmar som överväger att hoppa av partiet.
– Jag har fått väldigt mycket mejl och samtal från medlemmar som är djupt oroade, och en skrev till mig att han röstat på Folkpartiet sedan 1951 och han säger att om partistyrelsens beslut går igenom kommer han lämna partiet. Och det är oerhört sorgligt.
Ett annat tungt förbund i L – Skåne med nio ombud – var emot januariavtalet redan när det tillkom för två år sedan, och har också kritiserat samarbetet därefter.
Årsmötet den 22 mars ska ta ställning till partistyrelsens nya förslag.
– En rimlig prognos är väl att tro att Skåne kommer att tycka att partistyrelsens förslag är rimligt, säger Torkild Strandberg, ordf i Skåne.
– Det är bra att det nu formuleras om hur tiden fram till valet ska användas.
Redan på tisdagen möts styrelsen för L i Skåne. Då finns ett förslag från presidiet på bordet om att styrelsen ska stödja partistyrelsens förslag.
Dessutom kan det bli en uppmaning om att de skånska ombuden ska rösta enligt årsmötets beslut på partirådet.
Sedan tidigare har det tredje tunga förbundet i L – Västsverige – sagt att de är splittrade inför partirådet.
TEXT: Niklas Svahn, Maria Davidsson och Owe Nilsson/TT