Tillståndsprövningen för slutförvaringen av kärnbränsle har pågått i tio år och begränsningen av mellanlagret har varit känd sedan länge. Nu har regeringen mindre än en vecka på sig att fatta ett beslut.
”Både vi och elproducenterna har flaggat upp om vikten av ett beslut i tid”, skriver Svensk Kärnbränslehantering, SKB, presschef Simon Hoff i ett mejlsvar till Bulletin.
Anser ni att ni var ute i god tid med ansökan?
”Ja, verkligen. Den skickades in redan 2011 och har sedan dess granskats och prövats i flera steg. Regeringens expertmyndighet på området, Strålsäkerhetsmyndigheten, har på ett tydligt sätt godkänt den och de kompletteringar som efterfrågats under vägen har vi lämnat in, och också dessa har granskats och godkänts av Strålsäkerhetsmyndigheten”, skriver Simon Hoff.
Ett regeringsbeslut tar två och ett halvt år
Ett sistadatum för ett regeringsbeslut har blivit satt till den 31 augusti, eftersom tiden är knapp.
”Efter ett regeringsbeslut tar det nämligen två och ett halvt år för den efterföljande processen i mark- och miljödomstolen och hos Strålsäkerhetsmyndigheten innan vi har vårt tillstånd. Det är det tidsperspektivet som gör att vi behöver ett beslut redan nu”, påpekar Simon Hoff.
Varför motsätter ni er en uppdelad ansökan om slutförvarssystemet?
”Vår ansökan är inlämnad med utgångspunkt att beslut ska tas om helheten. Det är också så den har hanterats under hela gransknings- och prövningsprocessen. Om den delas finns stora risker att underlaget som domstolen ska hantera i nästa steg inte är tillräckligt att ta ställning till och i så fall stannar hela processen upp”, skriver Simon Hoff.
En majoritet av ett drygt tjugotal instanser har motsatt sig en uppdelning av ansökan, däribland myndigheter, kommuner och organisationer.
”Dessutom kan inte ansökan delas upp utan att regeringen helt åsidosätter Oskarshamns kommun, som genom hela processen motsatt sig att frågan om mellanlagringen skulle hanteras separat, eftersom det då finns risk att mellanlagret blir någon typ av slutförvar på obestämd tid. Vi har den största respekten för kommunens inställning, de har tagit och tar ett stort ansvar i en viktig nationell fråga som sträcker sig över lång tid”, fortsätter Simon Hoff.
Om inget beslut fattas riskeras elproduktionen
”Det behövs ett beslut om helheten för att inte riskera elproduktionen”, skriver Simon Hoff.
Han uppger att den första reaktorn skulle behöva ställas av redan våren 2024.
Påminner regeringens hantering av ert ärende om Cementas ärende?
”Ja, på det sättet att slutförvarsfrågan riskerar att hamna i en liknande juridisk sits som Cementa gjorde med kalkbrytningen på Gotland, där frågan inte kunde avgöras på underlaget. Det skulle vara ytterst komplicerat att bryta ut och pröva delar av slutförvarsansökan och de allra flesta remissinstanser avråder från uppdelning. Den här risken är dessutom alldeles onödig att ta, när slutförvarsfrågan är förberedd för beslut i sin helhet”, svarar Simon Hoff.
Inget hindrar regeringen från att fatta ett beslut
Ärendet har legat hos regeringen under lång tid. SKB har vid ett flertal tillfällen framfört hur läget ser ut.
”Alla steg i prövningen är passerade och alla underlag finns på bordet så det finns egentligen inget som motiverar att regeringen inte fattar beslut om helheten”, utvecklar Simon Hoff.
Fortsätter i flera steg även efter ett regeringsbeslut
Simon Hoff förklarar för Bulletin att prövningen kommer att fortsätta även efter ett positivt regeringsbeslut.
”Efter villkorssättning i mark- och miljödomstolen och av Strålsäkerhetsmyndigheten så kommer också Strålsäkerhetsmyndigheten att granska och godkänna varje steg genom hela processen, innan uppförande, provdrift, drift och förslutning.”
Han avslutar med att förtydliga att det inte handlar om huruvida man är för eller emot kärnkraft.
”Avfallet finns redan och det måste vi ta hand om. Det är vår generation som dragit nytta av kärnkraften, då ska vi också ansvara för att hantera avfallet.”