Sverige är inne i en period av omfattande smittspridning av luftvägsinfektioner. Covidfallen fortsätter öka vilket märks av inom hemtjänsten och på särskilda boenden för äldre. Även influensan ökar i snabb takt – mellan vecka 50 och 51 ökade influensafallen med 60 procent. Rs-viruset ökade med 14 procent under samma vecka.
Sverige är inne i en fas med omfattande smittspridning av olika luftvägsinfektioner, konstaterar Folkhälsomyndigheten. Det är framför allt covid-19, influensa och rs-viruset som härjar mest just nu.
– Vi ser en ökning i antal fall av covid-19 inom hemtjänst och på Säbo. Vi bedömer samhällsspridningen som omfattande och det påverkar belastningen på vården och antalet avlidna. Det är för tidigt att säga när toppen i smittspridningen kommer att nås, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog.
I snitt har 122 personer avlidit i covid-19 de senaste veckorna. Cirka 40 patienter per vecka har behövt läggas in på sjukhus för intensivvård de senaste tre veckorna. Det kan råda en viss eftersläpning den senaste veckan då människor firat jul och kanske inte velat uppsöka vård i lika stor utsträckning.
Influensa
Bekräftade fall av influensa har ökat med 60 procent mellan vecka 50 och 51, där influensatyp A dominerar. Smittan sprids lätt inomhus på skolor, förskolor och arbetsplatser och smittar ofta via hosta och nysningar. Det är oklart hur länge influensasäsongen kommer att pågå men den brukar återkomma årligen mellan december och april skriver 1177 på sin hemsida.
Rs-virus
Rs-virus är ett virus som orsakar infektioner i luftvägarna och som främst drabbar barn under ett år hårt. Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär av sjukdomen. Barn som tillhör riskgrupper och barn under två månader kan behöva uppsöka vård på sjukhus vid rs-infektion.
Det finns däremot ingen specifik behandling som botar infektionen. Folkhälsomyndigheten konstaterar att personer som vårdas inom intensivvården med rs-virus eller influensa har ökat de senaste veckorna.
Vaccin
Folkhälsomyndigheten uppmanar till fortsatt vaccinering mot covid-19 samt influensan. Enligt myndigheten går det bra att kombinera de två olika vaccinen. Myndigheten skriver att skyddet avtar successivt ju längre tiden går efter dos två, och snabbare hos äldre än hos yngre. Därför rekommenderas alla som är 18 år och äldre en påfyllnadsdos, en tredje dos, tidigast fyra månader efter den första vaccinationen.
Läs även: Brårapport: Invandrare bakom nära hälften av alla afrofobiska hatbrott