Facebook noscript imageSkolan allt mer brottsdrabbad – vart fjärde barn utsatt för våld
Nyheter
Skolan allt mer brottsdrabbad – vart fjärde barn utsatt för våld
Hela 26 procent av Sveriges skolelever i åldrarna 9–18 år uppger att de har utsatts för våld visar en ny undersökning från Friends. Foto: Johan Nilsson//TT
Hela 26 procent av Sveriges skolelever i åldrarna 9–18 år uppger att de har utsatts för våld visar en ny undersökning från Friends. Foto: Johan Nilsson//TT

Omkring var fjärde skolelev, 26 procent, mellan 9 och 18 år uppger att de utsatts för misshandel, kränkningar eller trakasserier under skoltid. Sju procent av Sveriges elever uppger att de har varit utsatta för grovt våld i skolan.
– Föreställ dig ett stort svenskt företag där sju procent av de anställda varit utsatta för grovt våld senaste året. Hur skulle samhället reagera på det? säger Friends generalsekreterare Maja Frankel till Expressen.

En skolundersökning från 2021 av Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att 45 procent av Sveriges elever uppger att de utsatts för något typ av brott i skolan. Det handlar bland annat om stöld, misshandel, rån samt sexualbrott. Enligt Brå finns det en tydlig koppling mellan grovt våld i skolan och mobbning. I undersökningen medverkade totalt 5 050 elever och resultaten baserades på statistik från 2015 och framåt.

Nu visar en färsk undersökning från stiftelsen Friends, som arbetar med att motverka mobbning, att hela 26 procent av Sveriges skolelever i åldrarna 9–18 år uppger att de har utsatts för våld såsom kränkningar, trakasserier, mobbning eller misshandel under föregående år. De barn och unga som utsätts för våld under skoltid riskerar i högre utsträckning att lita mindre på vuxna och prestera sämre på lektionerna enligt undersökningen.

– Läget i svensk skola är mycket allvarligt. Vi ser nu konsekvenser av en nedprioriterad skolhälsa och det förebyggande trygghetsarbetet. Det är alarmerande och visar att Sverige på senare år misslyckats med trygghetsarbetet i skolan. Föreställ dig ett stort svenskt företag där sju procent av de anställda varit utsatta för grovt våld senaste året. Hur skulle samhället reagera på det? säger Friends generalsekreterare Maja Frankel i ett pressmeddelande.

Sju procent utsatta för grovt våld

Undersökningen är ett samarbete med analysföretaget Novus och i studien har 1 657 barn i åldrarna 9–18 år deltagit. Den visar även att sju procent av eleverna utsatts för grovt våld, vilket menas med ”blivit slagen, sparkad eller utsatt för annat våld så att du skadades så mycket att du blev tvungen att besöka sjuksköterska/sjuksyster, läkare eller tandläkare”.

De utsatta barnen är till stor del drabbade av psykisk ohälsa visar undersökningen. Av de våldsdrabbade har 60 procent uppgett att de lider av psykisk ohälsa. Det är dubbelt så många som för de barn och ungdomar som inte utsatts för grovt våld.

Skolverket har sedan tidigare tagit fram ett stödmaterial till Sveriges skolor som heter ”Grövre våld i skolan – vad man vet och vad man kan göra”. Maja Frankel anser att den nya regeringen måste ta krafttag mot den här typen av problem.

– Alla skolor är enligt skollagen skyldiga att jobba för att motverka kränkningar och mobbning - och ändå ser det ut så här. Nu behöver den nya regeringen ta krafttag och Skolverket behöver ge tydliga rekommendationer om hur skolor ska arbeta mot mobbning med utgångspunkt i vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Maja Frankel till Expressen.

Läs även: Muharrem Demirok föreslås bli ny partiledare för Centerpartiet

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.