Facebook noscript imageSläkting till åtalad IS-kvinna minns inte
Nyheter
Släkting till åtalad IS-kvinna minns inte
Från huvudförhandlingen vid Lunds tingsrätt.
Foto: Johan Nilsson/TT.
Från huvudförhandlingen vid Lunds tingsrätt. Foto: Johan Nilsson/TT.

En kvinna som tog med sin tvåårige son till IS i Syrien står åtalad i Lunds tingsrätt för grov egenmäktighet med barn. 
I polisförhör har en kvinnlig släkting berättat om hur den åtalade förändrades i takt med att hon fick vänner som var IS-sympatisörer, men när släktingen vittnar i tingsrätten vill hon inte gå in på den åtalades radikalisering. Hon säger att hon inte minns längre. 

När kvinnan som åtalats för att ha rest till IS-kontrollerat område med sitt lilla barn började intressera sig för islam tyckte släktingarna i Skåne att det var bra. Att det slutade med en Syrienresa blev en smärtsam upplevelse för släkten därhemma.

I rättegången i Lunds tingsrätt står en 31-årig kvinna åtalad för grov egenmäktighet med barn, eftersom hon 2014 tog med sig sin tvåårige son till Syrien mot pappans vilja.

En kvinnlig släkting, som den åtalade bodde hos under perioden före avresan till Syrien, brister i gråt när hon hörs i domstolen. Också den åtalade kvinnan torkar bort tårar och snyter sig under munskyddet när släktingen berättar.

Skrik och bomber

Hon har stått i kontakt med den åtalade under alla de sex år hon var borta. Det har varit korta samtal, sms och kontakter via sociala medier, ibland med skrik och ljudet av bomber i bakgrunden och ibland med långa uppehåll emellan. Vid ett tillfälle såg hon att den åtalade var sönderslagen i ansiktet, berättar släktingen.

Efter det har jag verkligen förtvivlat försökt få hem dem igen.

Under 2014 flyttade den åtalade hem till släktingen med sitt barn, eftersom hennes mamma hastigt gått bort. Släktingen berättar om en familj i känslomässigt kaos efter dödsfallet.

Hon började fördjupa sig i islam. Det tyckte vi var bra. Det var en tröst.

När släktingen vittnar i tingsrätten vill hon inte gå in på den åtalades radikalisering, hon säger att hon inte minns längre. Men i tidigare polisförhör har hon berättat om hur den åtalade förändrades i takt med att hon fick vänner som var IS-sympatisörer.

Blev ”hjärntvättad”

Hon åkte på föreläsningar i Göteborg och till en imam i Malmö – släktingen upplevde det som att den unga kvinnan blev ”hjärntvättad”, har hon sagt, och att hon fick ett destruktivt tänkande kring islam.

Vad det var för föreläsningar hon gick på, det ska gudarna veta, det vet inte jag, säger släktingen i rätten.

Men hon understryker att hon inte visste något om resplanerna i förväg.

Det var aldrig någon som visste att hon skulle åka ner, ingen.

Omedelbarhetsprincipen

I svensk domstol gäller den så kallade omedelbarhetsprincipen, vilket innebär att domstolen endast ska ta ställning till det som läggs fram i domstolen. Domstolen kan alltså inte döma på tidigare utsagor och det som sagts i polisförhör.

TEXT: Cecilia Klintö/TT och Nyhetsredaktionen

TT Nyheter