Slopade sekretessregler mellan banker och myndigheter – som polisen och Säpo – ska underlätta arbetet med att bekämpa gängkriminalitet och den penningtvätt som följer i dess spår.
– Vi ska knäcka gängen och jaga knarkpengarna, säger finansmarknadsminister Max Elger.
Den penningtvättslagstiftning som infördes för nästan ett decennium sedan har lett till att antalet lagförda tiofaldigats, till mer än 2 000 personer år 2020, men fler åtgärder behövs, säger finansmarknadsminister Max Elger vid en pressträff.
Sekretess är ofta ett hinder när polisen eller andra aktörer vill utreda penningtvätt. Med de slopade sekretessreglerna mellan banker, Finansinpektionen och brottsbekämpande myndigheter som nu föreslås av regeringen, kommer de att kunna samverka och dela information. Även Swish och Bankgirot omfattas av förslaget.
– Vi väljer att gå vidare med detta förslag, för alla pengar behöver förr eller senare gå igenom en bank. Polisen och Säpo ska kunna få inhämta information från Swish och Bankgirot. Det kommer att effektivisera deras arbete, säger Elger.
Under remissrundan som föregick detta lagförslag yrkade Polismyndigheten att fler företag, som försäljare av exklusiva klockor och bilar, borde omfattas av den slopade sekretessen. Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare känd som Datainspektionen) och Advokatsamfundet sågade denna idé.
– Vi har gjort bedömningen att vi inte kan gå vidare med detta [omfatta fler företag än banker] med det underlag vi har. Det är inte tillräckligt berett, tillägger Elger.
En ny utredning ska därför avgöra om fler företag bör inkluderas, och om polisen bör ges möjligheten att begära ut data från bland annat BankID.
Läs även: Kontrollen över drogkedjan ger nätverken status
Bulletin har sökt Moderaterna och Sverigedemokraterna för en kommentar om förslagen.