För tre år sedan slopade Uppsala kommunala bostadsbolag inkomstkravet vid uthyrningen av nya hyresrätter i vissa kvarter. Det har snabbt lett till en ökad segregation, känsla av otrygghet samt lockat personer med försörjningsstöd att flytta till Uppsala, rapporterar UNT.
I dag kommer Uppsalahems styrelse att diskutera återinförandet av inkomstkravet – att kunna uppvisa inkomst sex månader framåt – i vissa områden, enligt styrelsemötes föredragningslista. Det handlar totalt om 1 000 nybyggda hyresrätter, runt sex procent av bolagets bestånd, i kvarteren Bäcklösa, Brillinge, Gjutarängen och Sverre.
Slopandet av inkomstkravet ”har lett till trångboddhet, högt slitage på lägenheterna, störningar, större känsla av otrygghet, nedskräpning och därmed högre kostnader för Uppsalahem”, säger Elnaz Alizadeh, styrelsens socialdemokratiska ordförande till Uppsala Nya Tidning, UNT.
Den liberale kommunpolitikern Mohamad Hassan som är ordförande för arbetsmarknadsnämnden, som handlägger försörjningsstöden, hävdar att det slopade inkomstkravet har lockat personer med försörjningsstöd att flytta till Uppsala där de fått tillgång till dyra, nybyggda lägenheter.
– Tillsammans med arbetsmarknadsförvaltningen ser vi en stigande kostnad för försörjningsstöd i just de här områdena. Så vi vet att majoriteten som bor här är personer som inte är självförsörjande, säger Alizadeh till UNT.
En ytterligare konsekvens av återinförandet av inkomstkravet blir att personer med försörjningsstöd måste söka sig till områden med lägre hyra, vilket minskar kommunens socialbidragskostnader, tillägger Alizadeh.
– Moderaterna vill gå ett steg längre och kräva inkomstkrav för samtliga av Uppsalahems bostäder, men godkänna försörjningsstöd som inkomst om det kommer från Uppsala kommun, säger moderaten Cecilia Forss, som är andre vice ordförande i bolagets styrelse, till UNT.
Vänsterpartiet motsätter sig samtliga förslag.
Det planerade återinförandet av inkomstkravet gäller enbart nya hyresgäster. Befintliga hyresgäster med försörjningsstöd får bo kvar.