Facebook noscript imageSocialdemokraterna hotar med uteblivna överenskommelser
Politik
Socialdemokraterna hotar med uteblivna överenskommelser
Magdalena Andersson hotar Ulf Kristersson med havererat samarbete. Foto: Pontus Lundahl/TT
Magdalena Andersson hotar Ulf Kristersson med havererat samarbete. Foto: Pontus Lundahl/TT

Om Moderaterna medverkar till att förändra reglerna för partilotterier kan Socialdemokraterna svara med att störa breda överenskommelser, enligt Magdalena Andersson.

9 maj 2023 06:49

Expressen rapporterar om att Magdalena Andersson hotar Moderaterna med att det kan bli svårare att komma överens om viktiga frågor om de ändrar reglerna för Socialdemokraternas lotterier.

– Det försämrar förutsättningarna att bli överens där man skulle kunna bli överens om man talar illa om varandra, svarar Ulf Kristersson.

Magdalena Andersson har tidigare hävdat att förbudet mot partilotterier är ett sätt att tysta oppositionen och att det kan skada tilltron till svensk politik. Hon menat att det är historiskt att driva en sådan fråga utan att söka ett brett samförstånd, utan istället nöja sig med att använda Tidöpartiernas majoritet och köra över Socialdemokraterna.

Andersson menar att förslaget kan göra det svårare för S och M att samarbeta.

– Det är klart att, är det så att det kostar på för oss, kommer det bli svårare för mig att få med mig partiet. Men framför allt verkar det inte finnas något intresse från deras sida att göra breda överenskommelser, säger hon.

Kristersson: Var varsam med orden

Att det finns olika uppfattning är ingen nyhet, konstaterar Kristersson.

– Men att från det gå till anklagelser mot att den ena sidan är odemokratisk, sådant gör man i länder som inte är fullt ut demokratiska. Jag tycker man ska vara varsam med orden, försöka hitta ett tonläge där man kan tycka olika och ändå ha en respektfull ton. Och ytterst avgöra sådant med riksdagsbeslut, säger han.

Statsministern menar att det blir svårare för partierna att samarbeta om de talar illa om varandra. Det kan uppstå en amerikaniserad situation i svensk politik.

När han får frågan om konsekvensen om M och S inte längre kan enas så svarar han:

– Nato är ett viktigt exempel där vi samarbetar bra. Men låt mig vända på steken, sex av åtta partier var påtagligt intresserade av vår sänkning av reduktionsplikten från EU:s högstanivå. Jag fick inga tydliga löften om nya skattehöjningar som de var så arga över tidigare. Det finns en del tecken på att det vi lägger fram nu skulle kunna väcka bred enighet, medan på andra sidan var de oeniga i de allra flesta frågor.

Läs även: Tidöpartierna överens: Reduktionsplikten sänks till sex procent

Nyhetsredaktionen