Facebook noscript imageSocialdemokraternas garantitillägg – ”en kostnadsexplosion”
Nyheter
Socialdemokraternas garantitillägg – ”en kostnadsexplosion”
I förra veckan klargjorde socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att garantitillägget ska ingå i vårbudgeten. Foto: Jessica Gow/TT
I förra veckan klargjorde socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att garantitillägget ska ingå i vårbudgeten. Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen föreslår en höjning av pensionen med 1 000 kronor i månaden via det så kallade garantitillägget. Detta har fått Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro, att se rött. Han påstår att pensionshöjningen som förväntas betalas ut en månad före valet är rent valfläsk från Socialdemokraternas sida.
– Det vi ser nu är kortsiktigt tänk som dessutom sätter i gång en politisk logik som kan bli väldigt kostsam i längden, säger han.

Regeringen har presenterat ett förslag om en ny förmån som kallas garantitillägg. Förmånen syftar till att ge pensionärer med låg inkomst mer i pension.

I förra veckan klargjorde socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff att garantitillägget ska ingå i vårbudgeten.

Förslaget som just nu är ute på remiss är en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Garantitillägget var ett krav från Vänsterpartiet för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Pensionshöjningen förväntas komma tre veckor före valet och beräknas kosta 9,4 miljarder per år.

Hård kritik

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau, förkastar regeringens förslag på en rad punkter. Bland annat skriver de i sitt remissvar:

”Detta innebär ett avsteg från livsinkomstprincipen i pensionssystemet samt principen att pensionerna finansieras via avgifter. Detta avsteg är beklagligt och riskabelt, då det äventyrar själva grunden i det nya pensionssystemet.”

Pensionsmyndigheten sågar förslaget

Även Pensionsmyndigheten är kritisk till regeringens garantitillägg. Och just nu har personalen på myndigheten fullt upp med att förbereda sig inför de ändringar som kan bli verklighet om regeringens plan angående garantitillägget går igenom. Ur Pensionsmyndighetens remissvar:

”Pensionsmyndigheten konstaterar att förslaget om inkomstpensionstillägg förändrar det allmänna pensionssystemets egenskaper i grunden eftersom förmånen avviker från grundläggande beräkningsprinciper i det nuvarande pensionssystemet. Pensionsmyndigheten bedömer att inkomstpensionstillägget negativt påverkar den nuvarande principen om ett från statsbudgeten autonomt inkomstrelaterat pensionssystem.”

”Pensionsmyndigheten bedömer att förslaget om inkomstpensionstillägg av flera skäl gör det svårare för pensionssparare och pensionärer att förutse och förstå sin pension, vilket gör det svårare för myndigheten att uppfylla sitt informationsuppdrag.”

”Rasar grundbultarna”

Nationalekonomen och chefsekonomen på Timbro, Jacob Lundberg, menar att om förslaget går igenom riskerar de som jobbat mest att få lägre pension. Detta skulle medföra att det så kallade respektavståndet minskar, vilket innebär att skillnaden i inkomst mellan dem som jobbat hela livet till skillnad från dem som inte jobbat alls minskar. Han säger till Svenskt näringsliv:

– Det har gått från ansvarstagande till ren pensionspopulism. Detta riskerar att leda till en kostnadsexplosion.

Läs även: Pensionsmyndigheten och Sjunde AP-fonden har infört handelsstopp mot rysslandsfonder

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu