Facebook noscript imageSocialministern: ”Vi måste prata om skärmtid”
Politik
Socialministern: ”Vi måste prata om skärmtid”
Socialminister Jakob Forssmed håller upp en mobiltelefon på en pressträff om skärmtid bland barn och unga. Foto: Marko Säävälä/TT
Socialminister Jakob Forssmed håller upp en mobiltelefon på en pressträff om skärmtid bland barn och unga. Foto: Marko Säävälä/TT

Barn och unga spenderar allt mer tid framför datorer, mobiler och surfplattor. Nu ger regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram riktlinjer för ungas skärmtid.
– Barns och ungas skärmtid har skjutit i höjden, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över ungas skärmtid. Det meddelar socialminister Jakob Forssmed (KD) under en pressträff under fredagen.

Detta efter rapporter som visar att drygt 50 procent av alla treåringar använder internet dagligen. Siffran har ökat från 2 procent till 47 procent mellan 2010 och 2018.

– Vi ser oroväckande tendenser. Det är angeläget att undersöka mer om hur skärmtid och digitala medier påverkar hälsan, säger han på en pressträff.

Folkhälsomyndigheten ska nu se över hur medieanvändandet påverkar barn och unga upp till 18 år. Myndigheten ska även komma med riktlinjer och rekommendationer för ungas vanor framför skärmen.

Forssmed nämner att andra länder som Tyskland, Danmark och Norge har nationella rekommendationer för skärmtid för barn.

”Går ut över fysisk aktivitet”

Enligt Forssmed kan för mycket tid på sociala medier påverka unga negativt, dels deras kognitiva förmåga men även den psykiska ohälsan. Mycket pekar på att för mycket skärmtid är skadligt för hälsan, tillägger Forssmed.

– Det är något jag vill att man kommer fram till om det är det, och det är mycket som talar för det. Mycket talar för att det går ut över fysisk aktivitet till exempel. Men hur stor den påverkan är och var man kan finna tröskeleffekter, det är något jag hoppas vi kan finna svar på.

Forssmed säger att syftet är att uppdraget ska ge barn och unga samt deras föräldrar bättre verktyg för att förstå vad som är lagom i sammanhanget.

För uppdraget avsätts totalt 4 000 000 kronor under 2023. Utredningen ska redovisas i juni 2024.

Läs även: Skandaltyngd tidigare S-politiker om lotteriförbud: ”Grundlagsvidrigt”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu