Facebook noscript imageSOK:s läkare: ”Alla svenskar är friska”
Sport
SOK:s läkare: ”Alla svenskar är friska”
Anders Wiklund/TT
Anders Wiklund/TT

Oron för eskalerande smitta i OS-byn är stor och testerna omfattande. Men än så länge finns inga smittofall i svenska truppen, försäkrar svenske OS-läkaren.
– Alla svenskar är friska, säger Per ”Pliggen” Andersson.

De aktiva omgärdas av hårda regler kring alltifrån tester till munskydd och avstånd. Allt för att hålla sig undan potentiella smittorisker. En utmaning, men arbetet pågår för fullt – inte minst bland svenskarna.

– Jag har ett väldigt stort fokus på svenska truppen och hur vi förhåller oss till de rutiner vi inarbetat, och än så länge tycker jag att det funkar bra, säger Per Andersson.

Flera fall har upptäckts i OS-byn i Tokyo – och i samhället utanför, bland japanerna själva, fortsätter smittan att öka. Detta trots att undantagstillstånd råder i den japanska huvudstaden.

Läs även: OS kan komma att ställas in i sista minuten

Risken finns

Självaste OS-chefen gick tidigare i veckan ut och flaggade för att OS skulle kunna stoppas i sista sekund – om smittan eskalerar. Det har varit stor osäkerhet kring arrangemanget och många är oroliga att OS ska bli ett så kallat superspridarevent.

Det kan finnas en risk, medger Per Andersson.

– Noll och hundra procent finns inte i medicinen, så allt är möjligt. Men jag menar att med de åtgärder som finns har vi gjort det vi kan göra.

Läs även: Försvunne ugandiske OS-tyngdlyftaren hittad
Läs även: De blir historiska svenska fanbärare i OS-invigningen

TT Nyheter

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!