Facebook noscript imageSommarens extremväder slår mot Sveriges bönder
Nyheter
Sommarens extremväder slår mot Sveriges bönder
En bonde i traktor harvar en åker i Mälardalen. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
En bonde i traktor harvar en åker i Mälardalen. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Extremvädret som svept över Europa och Sverige under sommaren har slagit hårt mot bönderna. För stora delar av svenskt lantbruk har det inneburit en svagare skörd och sämre kvalitet på grödorna, uppger Dagens industri.

Under den tidiga våren spåddes årets skörd bli bra, men på grund av det extrema vädret under våren och sommaren har uppfattningen ändrats. På vissa ställen handlar det om för mycket nederbörd, på andra ställen om torka. Oavsett vad det handlar om har det slagit hårt mot lantbruket i stora delar av Sverige.

– Samtidigt är det en speciell situation där vädret varit väldigt lokalt. För vissa blir det ett bra år, för andra dåligt. Det brukar finnas regionala variationer men sällan så här stora, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännens Lantbruk till Dagens industri.

För bönder i Mälardalen, Närke och Värmland har den försämrade skörden orsakats främst av regn samt en försenad vårsådd. I södra Sverige – framför allt i Skåne – har problemet varit hetta och torka.

Sämre än föregående år

Enligt Lantmännens Lantbruks prognos kommer årets spannmålskörd att bli sämre än förgående år och lägre än snittet de senaste fem åren.

De svagare skördarna kan dock komma att jämnas ut något av höga världsmarknadspriser på spannmål, men enligt Mikael Jeppsson är det inte nog för att täcka upp eventuella förluster.

– Summa summarum är det vår bild att de höga priserna inte räcker för att kompensera fullt ut för lägre skördar och väderbekymren. Men som sagt, variationerna är stora och i vissa regioner ser det ganska bra ut, säger Mikael Jeppsson.

Läs även: NCC om Cementakrisen: Kommer tvingas importera cement från utanför Europa

Läs även: Nära var tredje i EU har inte råd med semester

Robert Stenberg

Statsvetare, student på Örebro universitet. Tips mottages på robert.stenberg@bulletin.nu