Facebook noscript imageSpelbolaget: Det här blir Sveriges nästa regering enligt oddsen
Politik
Spelbolaget: Det här blir Sveriges nästa regering enligt oddsen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är ett år kvar men spelarna har redan börjat sia om vilka partier som kommer att bilda regering efter riksdagsvalet 2022. Bulletin har pratat med Robin Olenius från spelbolaget Betsson. Han berättar bland annat hur oddsen ser ut för Liberalerna och Miljöpartiet och om Socialdemokraternas kommande partiledarbyte har gjort någon skillnad.

Med knappt ett år kvar till riksdagsvalet 2022 satsar partierna hårt på att med olika grepp locka nya väljare.

Exempelvis kommer Socialdemokraterna att få ett nytt ansikte med Magdalena Andersson som ny partiledare i november.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har i sin tur positionerat sig som en enad opposition och ett regeringsalternativ efter deras gemensamma debattartikel i DN, där de kom med förslag på hur Sverige ska få bukt med kriminaliteten.

Frågan är om dessa förändringar hittills har fått någon effekt bland befolkningen.

Ett sätt att mäta det på är genom att titta på oddsen inför riksdagsvalet. Bulletin har därför bett Robin Olenius, pr-manager för Betsson group, att redogöra för dessa. Ju större sannolikhet att något beräknas hända, desto lägre odds.

– Lite längre tillbaka såg det stabilare ut för de rödgröna. Då handlade det om att Liberalerna men också Kristdemokraterna var nära gränsen för riksdagsspärren, vilket påverkade oddsen till deras nackdel. Oddsen talade då för en rödgrön regering. Men nu har KD varit över spärren en längre tid, säger han.

Två partier bildar regering

I dag är oddsen annorlunda och det är inte längre de rödgröna som har övertaget. Snarare pekar oddsen för frågan ”Vilka partier bildar regering efter nästa riksdagsval?” på att det blir en M-KD-regering. Det alternativet har på tisdagskvällen lägst odds på 2,25. På andra plats ligger en S-MP-regering med odds på 3.

– Oddsen säger att det blir ett regeringsskifte. 75 procent av spelarna tror att det kommer att bli ett skifte och 25 procent att det blir en rödgrön regering, säger Robin Olenius.

– Socialdemokraterna blir däremot största parti. Trots att det är låga odds på S har vi sänkt dem ytterligare. 95 procent av dem som spelar på ”största parti” spelar på sossarna.

Att nästa regering bara kommer att bestå av två partier är det som spelarna anser vara troligast i dagsläget. Men det finns även andra alternativ.

Till exempel har alternativet M-L-KD lägre odds än M-KD-SD, trots att L riskerar att åka ut ur riksdagen. Enligt Robin Olenius har det att göra med att sannolikheten för att SD ska sitta i regeringen och få ministerposter är ganska låg, även om partiet kan bli ett stödparti åt en M-KD-regering.

Robin Olenius, pr-manager på Betsson
Intresset för spel på politik ökar, säger Robin Olenius.
Foto: Pressbild

På vänstersidan är det lägre odds på att S-MP-C bildar regering än på att S-MP-V gör det.

– Oddsen är relativt lika för båda, men Annie Lööf har sagt att hon skulle kunna sitta med i en S-regering.

Det finns även ett alternativ som heter ”Någon annan regeringskonstellation”, som alltid brukar ha låga odds, berättar Robin Olenius.

Oddsen för riksdagsspärren

Robin Olenius säger att det är svårt att räkna ut oddsen för regeringskonstellationer. Exempelvis pekade oddsen 2018 på att Ulf Kristersson skulle bli nästa statsminister. Det beror på att det inte bara handlar om hur många röster som partierna väntas få, vilket opinionsmätningar kan ge en fingervisning om, utan också hur partierna väljer att agera efter valet.

– När det kommer till spel på politik börjar vi på Betsson med att sätta oddsen. Dessa baseras mycket på opinionsmätningar och expertutlåtanden. Sedan justeras oddsen baserat på hur spelandet ser ut. Man har även extra koll på exempelvis partiledardebatter. Kanske inte den som var nu i söndags, men de som kommer närmare valet. Det är många som tittar på dessa och kan justera om det är någon partiledare som har gjort bra eller dåligt ifrån sig. Medierna brukar också göra någon rankning på vem som var bäst och sämst. Det kan påverka oddsen.

– Vi är en kommersiell aktör så vi vill ligga så nära sanningen som möjligt. Har vi för höga odds och det blir enligt dem så förlorar vi pengar.

En av de stora frågorna inför riksdagsvalet är huruvida MP och L kommer att klara riksdagsspärren på fyra procent. Utgår man från Betssons odds är det, än så länge, dåliga nyheter för L och betydligt bättre för MP.

Oddsen för att L ska hamna under riksdagsspärren ligger på tisdagskvällen på 1,65 och oddsen över spärren ligger på 2,1. För MP ligger oddsen på under riksdagsspärren på 2,7 och över på 1,4.

– 75 procent av spelarna tror att L åker ut ur riksdagen. Varför vi inte har sänkt oddsen mer där är för att det finns utrymme för att det kan bli stödröster. Men spelarna är säkra på att de åker ut. Däremot tror de tvärtom med MP. Där tror 80 procent på att de klarar spärren. Det speglar lite hur partierna står i opinionsmätningarna, säger Robin Olenius.

Partiledarbytet inom S

Enligt Robin Olenius ökar intresset för att spela på politik. Efter sport är det den mest populära genren. Intresset var särskilt stort under det amerikanska presidentvalet 2020.

– Vi slog alla rekord med Biden och Trump i och med det amerikanska valet. Det var ett större intresse än för det svenska valet. Det klassas lite som ett event där borta så det skapar ett stort intresse, säger han.

Än så länge är det inte mycket spel på riksdagsvalet utan det kommer igång mer när det är runt en månad kvar. Robin Olenius menar ändå att oddsen ger en bra bild av vad allmänheten tror inför valet.

– Ju närmare vi kommer valet desto mer träffsäkra blir oddsen eftersom det är mer spel. Så är det alltid. Men man kan alltid göra en lägesbild nu när det är ett år kvar.

– Det som är lite intressant är att när man spelar så tar man inte bara opinionsmätningar i beaktande utan också vad man själv tror kommer att hända. Spelarna väger in framtida händelser. Det är en viss skillnad gentemot om man skulle fråga någon på stan om vad de skulle rösta på i dag.

Händelser som kan tyckas viktiga i dag, som söndagens partiledardebatt eller ledarbytet inom S, har inte gjort något större avtryck på oddsen, förklarar Robin Olenius.

– Vi såg inte någon förändring i oddsen efter att Stefan Löfven hade berättat att han skulle avgå och att Magdalena Andersson skulle ta över. Det påverkade varken oddsen angående regeringsbildning eller partistorlek.

Ett opinionsinstitut brukar vikta för befolkningsunderlaget när det undersöker opinionsläget. Det gör inte spelbolagen med sina kunder, säger Robin Olenius. Däremot säger han att det är så pass många som spelar på politik att risken för snedvridning är låg.

– Intresset ökar varje år och många är inte den typiska fotbollsintresserade spelkunden, utan mer en ”vanlig person”.

– Inför valet 2014 var spelbolagen generellt mer pricksäkra än opinionsmätningarna. Framför allt kring SD. Där har man diskuterat om folk kanske inte svarade sanningsenligt när opinionsinstituten frågade eller om många underskattade dem. 2018 hade spelbolagen något sämre resultat, avslutar Robin Olenius.

Ana Cristina Hernández

Reporter på Bulletin. Har tidigare skrivit om näringsliv och politik för Svenskt Näringslivs redaktion.