Kinesiska och amerikanska bolag framstår som de absoluta vinnarna på Financial Times lista över de 100 största bolagen vars börsvärde växt mest under pandemin.
I juni klassade Financial Times olika företag utifrån hur många dollar de adderat i värde till sitt börsvärde. Metoden premierade dock för ensidigt företag som redan var stora, till exempel Apple som adderade nästan en biljon dollar i börsvärde 2020. Att rangordna bolagen efter vilket börsvärde som gått upp mest i procent blev också skevt. Det skulle premiera mindre bolag vars aktier stigit enormt.
Nu har tidningen aktualiserat listan igen med 100 bolag och valt en hybrid för sin rangordning: kriteriet är den procentuella vinsten men bara för bolag med minst tio miljarder dollar i börsvärde. Data är inhämtad från S&P:s globala index. Geografiskt blev Kina vinnare med 36 bolag mot USA:s 30. Sverige har två bolag på listan: Spotify på plats 55 och EQT på plats 56.
Tech dominerar
Tech-bolagen dominerar listan men det finns många olika bolag på listan alltifrån det argentinska e-handelsbolaget MercadoLibre till det svenska private equity-bolaget EQT.
Många är pandemivinnare, andra är bubbelaktier. Vissa kommer både att ha tjänat på pandemin och att ha uppblåsta värden, skriver Tom Braithwaite i Financial Times.
Vinnarna är:
Tesla, bilar, Palo Alto, USA: 787 procents värdeökning och ett börsvärde på 669 miljarder dollar i slutet av 2020, vilket överträffar de övriga sju största bilbolagen tillsammans. Tesla tillverkade mer än 500 000 bilar under året men det är hälften så många bilar som Elon Musk hade planerat år 2016. Bolaget har lyckats med att visa en vinst de fem senaste kvartalen och bilindustrins skifte till elektriska bilar är nu ett faktum. Dessutom verkar investerarna vara säkra på att Teslas teknologi ligger åratal före konkurrenternas.
Sea Group, hemunderhållning, Singapore: 446 procents värdeökning och ett börsvärde på 102 miljarder dollar i slutet av året. Detta är Sydostasiens värdefullaste företag vars tre affärsområden verkar immuna mot pandemin: spel, e-handel och digitala betalningar. Det mobila spelet Free Fire har lockat till sig miljoner nya spelare i år, plattformen Shopee är den mest nerladdade e-handels-appen i området. Dessutom har Sea just fått sin eftertraktade digitala banklicens i Singapore. Bolaget kämpar dock för att bli lönsamt och under tredje kvartalet såg förlusterna ut att bli än större.
Zoom Video, videokonferens, San Jose, USA: 413 procents värdeökning och 96 miljarder dollar i börsvärde i slutet av året. Fem gånger fler kundbolag med mer än tio anställda använde Zoom detta år. Microsoft, Cisco och Google betraktar Zoom som en munsbit men, bolaget har ett stort beroende till de mindre kunderna med ett månadskontrakt. Zoom riskerar att förlora en del av sin kundbas när pandemin släpper.
Pinduoduo, e-handel, Shanghai, Kina: 396 procents värdeökning och 218 miljarder dollar i börsvärde i slutet av året. Hundratals miljoner kineser valde att handla med hjälp av sina mobiltelefoner under pandemin. Nedgången i ekonomin ökade efterfrågan på Pinduoduos superbilliga varor och intäkterna ökade med 70 procent de första nio månaderna i år. En kartellgranskning av dess största rival Alibaba hjälpte bolaget att nästan nå lönsamhet.
BYD, bil, Shenzhen, Kina: 359 procent ökning av börsvärdet och 78 miljarder dollar i börsvärde vid slutet av året. Den kinesiska tillverkaren av elektriska bilar, BYD, återhämtade sig snabbt från en nedgång i försäljningen när den i juli släppte sin sportiga sedan Han, en konkurrent till Teslas populära Model 3. Det är BYD:s första modell som använder bolagets nyligen utvecklade ”blade”-batteri, ett mindre och mer energiintensivt kraftpaket. Försäljningen har hjälpt bolaget som backas upp av Warren Buffett att komma ikapp Tesla och övriga kinesiska start-ups på världens största marknad för elektriska bilar.
CrowdStrike, cybersäkerhet, Sunnyvale, USA: 357 procents uppgång i börsvärde och ett börsvärde på 47 miljarder dollar vid slutet av året. Efterfrågan på CrowdStrikes mjukvara för cybersäkerhet ökade kolossalt när alltfler jobbade hemifrån och data flyttades till molnet. Bolaget som börsintroducerades 2019 blev känt efter att det avslöjade att ryska hackers under det amerikanska valet 2016 tagit sig in i det demokratiska partiets nationella kommittés servrar. Hackare har även försökt ge sig på CrowdStrike:s servrar men misslyckats medan cybersäkerhetsbolaget FireEye fått problem.
Shanxi Xinghuacun Fen Wine Factory Co, dryck, Shanxi, Kina: 346 procents värdeökning och 50 miljarder dollar i börsvärde vid slutet av året. Den kinesiska sprittillverkaren som är känd för sina många olika produkter kunde dra fördel av Kinas post-covid-återhämtning. Omsättningen ökade med 50 procent 2020 i Shanghai. Bolaget har också blivit mer av en nationell spelare.
Longi Green Energy Technology, energi, Xi’an, Kina: 296 procents värdeökning och 53 miljarder dollar i börsvärde vid slutet av året. Bolaget är världens största producent av solskivor i silikon. Stora förhoppningar finns att Kina, för att möta klimatåtagandena, kommer att öka antalet installationer som utvinner solenergi. I december fastslog president Xi Jinping att landet ska öka sina icke-fossila bränslen i sin primära konsumtion till 25 procent 2030. Målet är att mer än 1200 gigawatt ska komma från vind- och solenergi.
Pinterest, sociala medier, San Francisco, USA: 291 procents ökning av börsvärdet och 41 miljarder dollar i börsvärde vid slutet av året. Denna anslagstavla online har lockat till sig annonsörer och varumärken vilka utnyttjade boomen för e-handel. Genomsnittliga månatliga användare ökade med nästan 40 procent i senaste kvartalsrapporten och intäkter med nästan 60 procent jämfört med förra året. Dessutom kunde Pinterest undvika tvister om hatfyllda debattinlägg vilket plågat Facebook och Twitter.
Twilio, teknologi, San Francisco, USA: 279 procents ökning av värdet och 51 miljarder dollar i börsvärde vid slutet av året. Twilios snabba tillväxt har inte dragit till sig så mycket uppmärksamhet. Bolagets API (applikationsprogrammeringsgränssnitt) används i populära appar som Instacart och Uber och tillåter dem att kommunicera med kunder genom text och röst. Efterfrågan har ökat under pandemin vilket lett till att intäkterna växt med 51 procent de första nio månaderna jämfört med samma period 2019. Bolaget har dock förluster på flera hundra miljoner dollar fortfarande.
Övriga bolag är bland andra det kinesiska bolaget CATL som tillverkar bilbatterier och bygger en fabrik i Tyskland men med tuff konkurrens från Koreas LG Chem, som idag är världens största batteritillverkare; amerikanska Square med point-of-sale-teknologi och sin Cash App; kontraktstillverkaren av läkemedel, kinesiska WuXi Biologics, som även bygger fabrik i Tyskland och så vidare.
Av de nordiska bolagen eller bolag med nordisk anknytning kan nämnas på plats 41 danska Vestas Vind, plats 53 tyska Zalando, plats 55 Spotify, plats 56 EQT, plats 69 finländska Neste, plats 77 danska Orsted och på plats 92 danska Genmab.
TEXT: Margaret von Platen