Facebook noscript imageSpråkbarriär döljer kontroversiella budskap vid Palestinademonstrationer
Nyheter
Språkbarriär döljer kontroversiella budskap vid Palestinademonstrationer
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Från “vi vill ha eldupphör” till hyllningar av terroriststämplade organisationer och budskap om att förinta Israel, ropar demonstranterna. Tonen ändras snabbt när de går från svenska till arabiska enligt Sydsvenskans granskning av demonstrationer i Malmö mot Israel.

Palestinademonstrationer i Malmö har pågått regelbundet sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023.

I Sydsvenskans granskning visar det sig att demonstrationerna har dubbla budskap. Medan demonstranterna på svenska och engelska ropar slagord för eldupphör och humanitärt stöd, avslöjar de arabiska slagorden ett annat, mer radikalt budskap som uppmaningar till terrorstöd och fortsatt krig.

– Älskade Abu Obaida, slå och förstör Tel Aviv, säger en person i en megafon vid en av demonstrationerna.

– Hela världen står med Hamas. Allahu Akbar, säger sedan en grupp människor under demonstrationen, enligt Sydsvenskan.

Paul Katsivelis, lektor i arabiska vid Uppsala universitet har tolkat uttalanden från en demonstration den 23 juni och bekräftar att hänvisningar gjordes till Abu Obaida, talesperson för Hamas militära gren, samt till Huthimilisen i Jemen och Hizbollah i Libanon vars militära gren är terrorstämplad av EU.

”Svårt att kontrollera de som deltar”

Demonstrationerna, som organiseras av ett nätverk med femton palestinska föreningar, har växt från några hundra till flera tusen deltagare. Arrangörerna hävdar att de tar avstånd från olämpliga slagord och terrorstöd, men medger att det är svårt att kontrollera alla som deltar.

Nabil Abdulmajid, en av organisatörerna, förklarar deras ståndpunkt till Sydsvenskan:

– Om man ropar så som ni beskriver, då säger vi att det har inte med oss att göra, vi tar avstånd. Vi har sagt det tydligt och polisen vet om det.

Dialogpolisen Daniel Mårtensson uttrycker oro över situationen. Till Sydsvenskan påpekar han att även om hyllningar till Hamasledare inte klassas som hets mot folkgrupp, är det problematiskt och kan skapa otrygghet för den judiska befolkningen i Malmö.

Christoffer Thomasson

Reporter.