Alla som ansöker om att bli medborgare ska göra ett särskilt prov enligt utredningsförslaget som är en del av januariavtalet. Provet ska bestå av en del i svenska och en del i samhällskunskap.
Det var Liberalerna som fick med den här punkten i det så kallade januariavtalet.
– Utgångspunkten är den att det finns grundläggande rättigheter i ett välfärdssamhälle. Men det finns också grundläggande skyldigheter, och det är att tillgodogöra sig de möjligheter som erbjuds och göra allt man kan för att komma in i det nya samhället, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på en pressträff i samband med att delbetänkandet överlämnades till regeringen.
Äldre undantas
Kravet ska gälla alla mellan 16 och 66 år.
– Vi vet att det är svårare att lära sig språk när man blir äldre och när det gäller barn så räknar vi med att om de söker om medborgarskap när de är under 16 år så har de gått i svensk skola, säger utredaren Mari Andersson.
Även äldre personer som har gått i svensk skola och som har ett godkända betyg i ämnena från årskurs nio, gymnasiet eller motsvarande kurser på komvux slipper göra proven.
– Många har även läst Sfi på Komvux och har man ett godkänt betyg från den högsta kursen på Sfi så ska det duga som svenskkunskaper, säger Mari Andersson.
Även statslösa personer som är födda i Sverige och är under 21 år gamla samt nordiska medborgare undantas från reglerna.
Morgan Johansson säger att kraven är viktiga, inte minst för att underlätta för invandrare att komma in i samhället och få ett jobb.
– Det måste göras reformer som uppmuntrar till och ökar möjligheten att komma in i det svenska samhället, säger han.
Anordnas av universitet
Tanken är att proven ska beställas av Skolverket och arrangeras av statliga universitet och högskolor runt om i landet på ett liknande sätt som högskoleprovet anordnas i dag. Proven föreslås även vara digitala, berättar Mari Andersson.
– Det känns helt omodernt med något helt annat. Vi tror dessutom att det är lättare att förhindra fusk om man har ett digitalt prov med frågor som kan slumpas fram.
Proven ska bekostas av den enskilde och beräknas kosta ungefär 2 000 kronor för ett svenskprov respektive 500 kronor för ett samhällskunskapsprov.
Förslaget går nu ut på remiss.
– Det här är ett angeläget förslag och vi hoppas att det kan genomföras så fort som möjligt, säger Morgan Johansson.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skrev i oktober 2019 en debattartikel i Svenska Dagbladet om saken.
Gulan Avci, riksdagsledamot för L, framhåller på Twitter att Liberalerna har drivit frågan under lång tid.
Sverige, Irland och San Marino saknar språkkrav
I utredningen SOU 2021:2, Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap, konstateras på sid 111-112 att 2018 var Sverige tillsammans med Irland och San Marino några av få stater i Europa som inte ställde krav på språkkunskaper för medborgarskap.
TEXT: TT/Nyhetsredaktionen