Facebook noscript imageSprickan inom Moderaterna om migrationspakten
Politik
Sprickan inom Moderaterna om migrationspakten
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) är kritisk till EU-förslaget om tvingande fördelning av asylsökande. Foto: Lars Schröder/TT
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) är kritisk till EU-förslaget om tvingande fördelning av asylsökande. Foto: Lars Schröder/TT

Den migrationspakt som EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) förhandlat fram i EU-parlamentet kan innebära att EU ska ha rätt att tvångsfördela asylsökande. Men regeringspartierna med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i spetsen uppger att de inte kommer att gå med på det, rapporterar Expressen.

Förslaget till den migrationspakt som röstats igenom i Europaparlamentet och som bland annat innebär att medlemsländerna kan tvingas ta emot en viss kvot av asylsökande, stöter nu på motstånd av regeringen.

Det var chefsförhandlaren och EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) som tagit fram förslaget som röstades igenom av en majoritet i EU-parlamentet. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet var de enda svenska partierna som röstade emot.

Under en lördagsintervju i Ekot uppger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att regeringen inte kommer att gå med på migrationspakten.

– I de förhandlingar som jag leder i rådet är tvingande omfördelning däremot inte på bordet, och det är ingenting som kommer att accepteras, säger hon till Expressen.

Enligt Stenergard råder det samsyn mellan Tidöpartierna och SD och de är de ingångsvärdena som regeringen kommeratt ta med sig inför förhandlingarna i rådet i juni, säger Stenergard.

– Det vi har kommit överens om med regeringen ligger långt ifrån det Tomas Tobé har förhandlat fram i parlamentet, säger Ludvig Aspling (SD), migrationspolitisk talesperson till Expressen.

Läs även: Bostadsministern sågas om ägarlägenheter – ”feltänkt”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu